FPÖ-leider Strache bij een persconferentie in Wenen
NOS Nieuws

Oostenrijkse FPÖ vecht uitslag presidentsverkiezingen aan

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

In Oostenrijk vecht de rechts-populistische partij FPÖ de uitslag van de presidentsverkiezing aan. FPÖ-kandidaat Norbert Hofer verloor ruim twee weken geleden met minder dan 1 procent verschil, of 30.863 stemmen, van de linkse econoom Alexander van der Bellen. Die haalde 50,35 procent van de stemmen.

De FPÖ twijfelde al langer over de uitslag en had tot vandaag de kans om deze aan te vechten bij het constitutionele hof. FPÖ-leider Heinz-Christian Strache heeft een aanklacht van 150 pagina's bij het hof ingeleverd. "Alle fouten die we de afgelopen tijd tegenkwamen, laten ons geen andere keus. We vechten deze uitslag aan", aldus Strache.

FPÖ vecht Oostenrijkse verkiezingsuitslag aan

Volgens Strache moet het stemmen per post worden afgeschaft. Deze briefstemmen werden volgens Strache in sommige gemeenten te vroeg geopend, zonder dat de vereiste getuigen aanwezig waren. Tijdens de verkiezingen afgelopen mei waren het juist de ruim half miljoen briefstemmen die de doorslag gaven.

Na de uitslag gaf FPÖ-kandidaat Hofer zijn verlies direct toe op Facebook, maar al na enkele dagen wilde de partij toch een onderzoek naar de behandeling van de briefstemmen.

De presidentsverkiezingen in Oostenrijk waren niet alleen bijzonder vanwege de nipte uitslag, maar ook omdat een rechts-populistische politicus voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog grote kans maakte op het presidentschap. De partijen die vrijwel altijd de president leveren, de volkspartijen SPÖ en ÖVP, maakten deze verkiezingen geen schijn van kans. Zij haalden in de eerste stemronde nog geen 10 procent van de stemmen.

Hoewel Alexander van der Bellen in de eerste verkiezingsronde aanzienlijk minder stemmen haalde dan Hofer, won hij uiteindelijk toch. Hij kreeg op het laatste moment veel extra steun, vooral van mensen die een FPÖ-president niet zagen zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl