Minister Hennis en Commandant der Strijdkrachten Middendorp ANP
NOS Nieuws Politiek

Defensie: maatregelen om begroting rond te krijgen

Het ministerie van Defensie heeft tijdelijke maatregelen genomen om de begroting sluitend te krijgen. De afgelopen jaren is het budget voor Defensie een paar keer verhoogd, maar het ministerie erkent dat het ondanks die stijging nog niet alles kan doen wat het zou willen.  

Een woordvoerster van minister Hennis benadrukt dat het niet gaat om bezuinigingen, maar om tijdelijke keuzes van commandanten. Die moeten ervoor zorgen dat Defensie dit jaar binnen de financiële grenzen blijft. Het ministerie heeft te kampen met tegenvallers, bijvoorbeeld door hogere prijzen en hogere kosten voor materieel. "En niemand kan meer geld uitgeven dan er binnenkomt." Door de maatregelen kunnen de landmacht en de luchtmacht bijvoorbeeld minder trainen. 

Grondgebied

Een paar weken geleden zei minister Hennis naar aanleiding van een rapport van de Algemene Rekenkamer dat "Defensie niet helemaal kan voldoen aan de doelstelling om Nederland en het bondgenootschappelijk grondgebied te verdedigen". 

De algemene verwachting in Den Haag is dat het kabinet op Prinsjesdag meer geld uittrekt voor Defensie. Het gaat dan om de begroting voor 2017.

Stoltenberg in Nederland

De oppositie is niet te spreken over het beleid van Hennis. Zo vindt CDA-Kamerlid Knops dat de minister ondanks beloftes wel degelijk bezuinigt. 

Begin juli is er in Warschau een NAVO-top. Belangrijk agendapunt is daar het budget dat de landen aan Defensie besteden. Morgen ontvangt premier Rutte NAVO-topman Stoltenberg. Ook de ministers Hennis en Koenders zijn daarbij.

STER reclame