ANP

Er komt meer concurrentie op Schiphol, waardoor vliegen goedkoper kan worden. De Europese Commissie gaat de komende maanden onderhandelen met luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië om te zorgen dat ze meer landingsrechten krijgen in heel Europa. Dat hebben de Europese ministers van Transport besloten.

In ruil daarvoor moeten landen als de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar wel stoppen met overheidssteun aan hun luchtvaartmaatschappijen, zoals Etihad, Emirates en Qatar Airways.

Staatssteun

Er is de afgelopen tijd veel verzet geweest tegen het plan, omdat gevreesd werd dat de komst van nieuwe maatschappijen zal leiden tot verlies van banen. Afgelopen weekend stuurden een aantal grote luchtvaartmaatschappijen zoals Air France-KLM en Lufthansa samen met een groot aantal vakbonden nog een brief aan EU-voorzitter Nederland, om te pleiten voor eerlijke concurrentie.

Maatschappijen als Etihad en Emirates kunnen goedkope tickets aanbieden, omdat ze in overheidshanden zijn en dus verkapte staatssteun krijgen. Minister Schultz is daar niet zo bang voor, zei ze na afloop van de vergadering in Luxemburg. "Het gaat om het openen van de markt op basis van eerlijke en inzichtelijke voorwaarden", aldus de minister.

Schiphol aantrekkelijk

Turkish Airlines, Emirates en Qatar Airways hebben de laatste tijd veel vliegtuigen gekocht en de verwachting is dat ze onder meer Schiphol gaan gebruiken om op te vliegen. In Londen zijn vrijwel geen landingsplekken meer te krijgen en ook de mogelijkheden in Duitsland en Frankrijk zijn beperkt. Schiphol is volgens veel analisten een aantrekkelijke luchthaven.

Het regelen van de landingsrechten was één van de prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap.

STER reclame