Getty Images
NOS Nieuws

'Grootste phishingcampagne van dit jaar in Nederland'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Er is momenteel een grote phishingcampagne via e-mail gaande in Nederland, de grootste van dit jaar. Dat bevestigt beveiligingsbedrijf Fox IT na berichtgeving hierover bij RTL Z. "Hoeveel mensen de mail hebben gehad weet ik niet, maar in ieder geval meer dan honderdduizend", zegt Maarten van Dantzig van Fox IT.

Veel werknemers van Nederlandse bedrijven kregen vanochtend een mailtje waarin hen werd gevraagd geld te betalen. In het bericht zat een Word-document bijgevoegd, een nep-factuur. Een enkeling kreeg de e-mail op zijn privé-adres.

Volgens Fox IT bevat het document malware die via een macro wordt geïnstalleerd. Dit is een programmaatje dat binnen een ander programma, zoals Word, actief is.

Als het document wordt geopend kan via de malware een virus worden geïnstalleerd. In dit geval richt het virus zich op het verzamelen van bankgegevens.

Macro's zijn in het verleden vaker misbruikt om ongezien malware op een computer te krijgen.

LinkedIn

Van Dantzig vermoedt dat de internetcriminelen die hierachter zitten LinkedIn-profielen automatisch zijn gaan afzoeken en die informatie hebben gekoppeld aan mailadressen. Er zijn ook gevallen bekend van mensen die de mail kregen terwijl ze niet actief zijn op LinkedIn. Nederland is het tweede land dat met deze campagne te maken heeft.

Dantzig ziet phishing weer steeds vaker voorkomen. "Vroeger werden lekken in oude versies van Internet Explorer misbruikt. Omdat er steeds beter wordt geüpdatet kiezen hackers nu vaker voor het ouderwetse phishing."

Niet leuk

Het bedrijf dat in de mail als eerste wordt genoemd, Bacchus Beverages International BV, staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. De eigenaar reageert verbaasd op het misbruik van zijn bedrijfsnaam in de mail. "Dit is de eerste keer dat ik ervan hoor, dit vind ik niet leuk", zegt hij tegen de NOS.

Het andere bedrijf, Easy2View, is wel online vindbaar maar bestaat niet bij de KvK. Het telefoonnummer dat in de e-mail staat blijkt niet te werken. Er zijn overigens verschillende versies van de mail in omloop, waarin verschillende bedrijfsnamen worden gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl