De bijeenkomst van Bernie Sanders bij de Golden Gate Bridge
NOS Nieuws

Californië is laatste reddingsboei voor Sanders

  • Ryan Hermelijn

    NOS bureau Washington

  • Ryan Hermelijn

    NOS bureau Washington

Met het plaatje is niks mis. De beroemde Golden Gate Bridge achter hem en voor hem de inmiddels vertrouwde zee aan lichtblauwe posters met de tekst: A Future We Can Believe In. Toch moet er iets knagen aan Bernie Sanders nu zijn eigen toekomst en die van de nieuwe progressieve beweging die hij uit de grond heeft gestampt, allerminst zeker lijkt.

De senator uit Vermont sluit zijn offensief af in San Francisco. Maar hij reist al dagenlang kriskras door Californië, de hoofdprijs op de laatste grote dag van de Amerikaanse voorverkiezingen. De diverse 'Golden State' met z’n enorme economische en culturele impact op de rest van het land. Hier staan 475 gedelegeerden op het spel, meer dan in welke andere staat dan ook. Maar veel belangrijker nog is de symbolische waarde van Californië als laatste grote klapper op de verkiezingskalender. De reddingsboei voor zijn campagne.

  • Arjen van der Horst / NOS
    Bernie Sanders moet het vooral hebben van linkse kiezers en jongeren
  • Arjen van der Horst / NOS
    Aanhangers van Sanders zijn fanatiek
  • Arjen van der Horst / NOS
    Sanders trekt ook minderheden aan, maar minder dan Hillary Clinton
  • Arjen van der Horst / NOS
    De plek van de bijeenkomst is goed gekozen: onder de Golden Gate Bridge

Als Sanders hier wint, zo is de mantra, dan krijgt zijn campagne voldoende zuurstof om het vol te houden tot aan de Democratische conventie eind juli. Maar nog geen uur voordat hij het podium betreedt, komt persbureau AP met het bericht dat Hillary Clinton genoeg gedelegeerden heeft om de nominatie binnen te halen. Sanders laat zich vandaag ieder geval nog niet kennen en dat geldt ook voor zijn achterban, die snakt naar een politieke revolutie.

Shimeko Franklin, een jonge zwarte vrouw uit Oakland, maakt deel uit van die nieuwe golf aan progressieve activisten die geen genoegen nemen met de politieke status quo. "Bij mij begon het allemaal toen Bernie sprak over de massale opsluiting van zwarte Amerikanen. Hij is de enige kandidaat die de waarheid spreekt over het systeem dat niet is bedoeld om mensen zoals ik vooruit te helpen."

Franklin besloot niet langer aan de zijlijn te staan, werd actief binnen de Democratische partij en is nu zelfs verkozen tot een van de gedelegeerden die straks op de conventie in Philadelphia op Sanders gaan stemmen.

Tenminste, als het zover komt. De druk op Sanders om op te geven wordt met de dag groter. Afgelopen zondag belde president Obama een half uur lang met Sanders. Wat ze hebben besproken is niet bekendgemaakt, maar volgens bronnen vindt Obama het de hoogste tijd dat de partij nu de rijen sluit.

Het idee van Donald Trump als zijn opvolger is een te groot gevaar voor zijn zorgwet en de andere kwesties waar hij zo hard voor heeft geknokt. De partij moet zich nu verenigen rond Hillary Clinton, zodat Obama en ook vice-president Biden officieel hun steun kunnen geven aan Clinton en dus ook campagne voor haar kunnen voeren.

Ook de door Sanders zo verguisde partijbonzen worden ongeduldig. Maria Echaveste, ooit werkzaam in de regering van president Bill Clinton, is een supergedelegeerde die op Hillary zal stemmen. Ze klinkt zelfs een beetje boos over de opstelling van Sanders. "Ik ben verrast door de felheid en de verklaringen van senator Sanders dat hij de nominatie in Philadelphia wil aanvechten. Hij heeft als socialist altijd aan de zijlijn van de partij gestaan. Nu heeft hij eindelijk een podium en dat wil hij niet opgeven."

Californië is laatste reddingsboei voor Sanders

Toch lijkt dat nu slechts een kwestie van tijd. Maar wat gebeurt er nu met al die nieuwe, veelal jonge kiezers die net als Franklin vanwege Sanders in aanraking zijn gekomen met de Democratische partij? Er zijn sterke overeenkomsten met Obama in 2008. Die kreeg toen het verwijt dat hij verzuimde om de massale 'hope and change'-campagne om te zetten in een duurzame progressieve beweging. De aandacht verslapte en het enthousiasme verdween.

Nu zijn de Democraten bang dat hetzelfde gebeurt. Maar hoe hou je die grote groep kiezers binnenboord die net zo'n grote hekel hebben aan Clinton als aan Trump? De sleutel ligt in handen van Bernie Sanders.

Volgens Franklin is het cruciaal dat Sanders de strijd niet opgeeft: "Helaas is er vaak niemand die de taal spreekt van de mensen die hun huis uit worden gezet, die geen baan kunnen vinden en geen opleiding of kinderopvang kunnen betalen. Die mensen hebben een nieuwe boodschap nodig en die kan Bernie Sanders ze geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl