NOS Nieuws

JSF deed een rondje Nederland: heb jij hem kunnen zien?

  • JSF vanaf Sint-Janskerk in Maastricht

De JSF-straaljager heeft een rondvlucht boven Nederland gemaakt. De F-35 vertrok rond 14.20 uur vanaf vliegbasis Leeuwarden en vloog onder meer over Overijssel, Utrecht, Limburg, Zeeland en Noord-Holland. Rond 16.30 landde het toestel weer in Leeuwarden.

Veel vliegtuigliefhebbers probeerden de JSF, die werd geflankeerd door een F-16, op de foto te zetten, maar dat ging niet altijd even gemakkelijk. "Hij vloog te hoog en te hard", zegt een licht teleurgestelde vliegtuigspotter op vliegbasis Gilze-Rijen. Een echt goede foto heeft hij niet kunnen maken. "Toch ben ik wel blij dat ik hiernaartoe gekomen ben."

Hier praat je over dertig jaar nog over. En ik was erbij.

Vliegtuigspotter zag de JSF boven vliegbasis Gilze-Rijen

Een andere spotter had ook moeite om het toestel vast te leggen. "Dat viel nog tegen, ja." Al met al is hij toch tevreden. "Het gaat om het moment. Hier praat je over dertig jaar nog over. En ik was erbij."

Toch hebben veel mensen door het hele land de F-35 wel goed kunnen zien en horen. Op sociale media maakten veel mensen er melding van.

Teleurstelling

Voor zo'n 150 vliegtuigspotters bij Paleis Het Loo in Apeldoorn liep de overvliegende JSF uit op een teleurstelling. Er was aangekondigd dat het vliegtuig boven het paleis zou vliegen, maar uiteindelijk koos het een iets andere route. De toeschouwers moesten zich razendsnel omdraaien en velen misten daardoor de JSF.

Ook in Den Helder liep het uit op een sof. Volgens een twitteraar hadden honderden spotters zich daar verzameld voor niets.

Het ministerie van Defensie, dat 37 van deze Joint Strike Fighters heeft besteld, wilde Nederland met deze rondvlucht laten kennismaken met het vliegtuig. De JSF vloog voor deze gelegenheid op slechts 400 meter hoogte. Bij de luchtmachtbases die hij passeerde zelfs nog lager.

De JSF zou eigenlijk vorige week al zo'n belevingsvlucht maken, maar die ging toen niet door vanwege laaghangende bewolking.

Niet iedereen zat te wachten op een overvliegende JSF. Veel mensen vinden dat het toestel veel te duur is of dat hij te veel lawaai maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl