Vluchtelingenopvang in Nijmegen
NOS Nieuws

Justitie onderzoekt mogelijke IS-cel in opvang Nijmegen

Justitie in Nederland doet onderzoek naar mannen die in vluchtelingenkamp Heumensoord bij Nijmegen zouden hebben gezeten. Aanleiding voor het onderzoek is de verklaring van spijtoptant Saleh A. tegen de Franse politie over de mannen. Ze zouden behoren tot een slapende terreurcel van IS, schrijft de Franse krant Le Monde.

De mannen in Nijmegen maakten volgens de voormalige jihadist Saleh A. deel uit van een grotere groep, waarvan drie leden vorige week in Düsseldorf zijn gearresteerd. Daar zouden ze aanslagen hebben willen plegen. Er zijn in Nederland geen verdachten aangehouden.

Saleh A. is in februari zelf naar de Franse politie gestapt om te waarschuwen voor een op handen zijnde aanslag. De Franse autoriteiten hebben de Duitse en Nederlandse justitie en inlichtingendiensten ingelicht. Zowel de politie als de inlichtingendienst AIVD is daarna een onderzoek begonnen.

Geen mededelingen minister

Minister Van der Steur bevestigt dat de informatie bekend is en dat er onderzoek wordt gedaan. Omdat dat nog loopt kan hij er geen mededelingen over doen.

Van der Steur benadrukt dat in dit soort zaken internationaal goed wordt samengewerkt om verdachten op te sporen. "We zijn alert op misbruik van de asielstroom door terroristen. Deze casus bevestigt onze zorgen."

Van der Steur: informatie over terreurcel is ons bekend

Identiteit verdachten bekend

Volgens bronnen bij het Nederlandse onderzoek is bekend om wie het gaat en waar de verdachten zijn. Alleen is er volgens NOS-verslaggever Henrik-Willem Hofs klaarblijkelijk nog onvoldoende strafrechtelijk bewijs om ze aan te kunnen houden.

"Daarvoor is meer nodig dan de verklaring van Saleh A. Het OM heeft er niets aan als de mogelijke IS-strijders al na paar dagen moeten worden vrijgelaten omdat er volgens de rechter-commissaris onvoldoende bewijs is. Niet alleen zal dat door de buitenwereld worden uitgelegd als een blunder van het OM, ook weten de personen om wie het gaat dan dat ze in het vizier zijn. Maar reken er maar op dat ze in de gaten worden gehouden."

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is er geen sprake van een verhoogde dreiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl