Politiemensen bij de Blauwe Moskee in Istanbul na de aanslag op Duitse toeristen in januari
NOS Nieuws

'Met een grote boog om de politie heen, want daar zijn de bommen'

"Als er ergens veel politie is, bijvoorbeeld vanwege een betoging, dan loop ik daar met een grote boog omheen. Dat zijn namelijk precies de plekken waar bommen afgaan." NOS-correspondent Lucas Waagmeester is altijd op zijn hoede, nu ook weer.

Istanbul werd vanochtend getroffen door een grote bomaanslag. Het is al de vierde van dit jaar. Waagmeester woont in Istanbul. "Deze stad is te groot om echt van slag te zijn van zoiets", zegt hij.

Er wonen bijna evenveel mensen als in Nederland. "Als er zoiets gebeurt in een ander stadsdeel, dan merk je dat daarbuiten niet echt." Hij vergelijkt het met een dramatische gebeurtenis in Den Haag, die het dagelijks leven in Amsterdam weinig zal beïnvloeden.

Istanbul opgeschrikt door aanslag

Het wordt een ander verhaal als de aanslag vlakbij plaatsvindt. "Op 19 maart ging een bom af op de Istiklal, de beroemde winkelstraat waar het altijd zwart ziet van de mensen", vertelt Waagmeester. Hij woont zelf een paar straten verderop.

"De hele wijk was van slag. Het was een paar dagen heel rustig op straat, op een grote politiemacht na." Waagmeester hoorde van zijn vrienden dat ook zij maar even binnen bleven. "Je zit niet echt lekker op het terras als je weet dat er een bom kan afgaan."

Kamermeisjes zijn geschokt door de aanslag in Istanbul van vandaag

Waagmeester is zelf steeds meer op zijn hoede, vooral als er bij evenementen veel mensen bijeen zijn. Bij een aanslag op een demonstratie vorig jaar in Ankara vielen meer dan honderd doden.

Daarnaast zal je hem niet snel in een groep toeristen vinden. "Die mijd ik, want ook zij kunnen doelwit zijn." Begin dit jaar blies een zelfmoordterrorist zich op in het toeristische hart van de stad. Twaalf Duitsers kwamen om.

De Turkse toerisme-industrie zit door al het geweld in een diepe crisis. In april kreeg Turkije ruim een kwart minder bezoekers dan een jaar eerder. "Handelaren op de Grote Bazaar klagen dat het heel rustig is", zegt Waagmeester. "Hetzelfde geluid hoor je bij de hoteleigenaren. Het aantal boekingen is dramatisch gedaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl