Shell-topman Ben van Beurden
NOS Nieuws

Shell zet mes in investeringen

Shell gaat verder met het snijden in de kosten en het terugschroeven van investeringen. De komende jaren trekt het olie- en gasconcern zich terug uit 5 tot 10 landen.

Inmiddels staat er al zo'n 10 procent van de totale olie- en gasactiviteiten in de etalage. De vraag is alleen wanneer er een koper wordt gevonden.

Shell heeft al enige tijd last van de lage olieprijs en Shell-topman Ben van Beurden verwacht niet dat die olieprijs ineens zal stijgen. Om toch winstgevend te zijn, snijdt hij verder in de kosten. De prijs van ruwe Brentolie staat inmiddels wel boven de 50 dollar per vat.

Klimaat

In Parijs hebben alle landen afgesproken na 2050 'fossielvrij' te willen zijn. Toch verwacht Shell dat de vraag naar olie en gas de komende jaren robuust blijft, zegt Van Beurden tijdens de analistenbijeenkomst in Londen. Dat komt vooral doordat de wereldbevolking de komende jaren groeit, waardoor de vraag naar energie toeneemt.

Van Beurden zegt volledig achter de afspraken van het klimaatakkoord te staan, maar dat er meer moet gebeuren om klimaatverandering tegen te gaan. Om uitstoot te verminderen moet uitstoot duurder worden, zegt Van Beurden. "Klanten handelen uiteindelijk op economische factoren."

Groeiprioriteiten

Shell heeft een aantal maanden geleden het Britse gasbedrijf BG overgenomen voor 50 miljard euro. Zo wil Shell zich meer op gas richten. "BG is nu al meer waard dan we er nog geen jaar geleden voor betaald hebben", zegt Van Beurden. Mede door die dure overname heeft Shell nu een schuld van meer dan 60 miljard euro.

Hoewel het bedrijf tot 2018 30 miljard minder investeert, zijn er ook groeiactiviteiten. De komende jaren liggen die vooral in diepzeeprojecten, onder meer in en rond Brazilië. En in activiteiten rond chemicaliën, in China en de Verenigde Staten.

Ook zal er een klein deel van de groei te zien zijn in duurzame energie, maar de investeringen bedragen minder dan een miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl