NOS Nieuws

Kamers overleggen over parlementair stelsel

Voor het eerst hebben Eerste en Tweede Kamer overlegd over een onderzoek naar het parlementair stelsel. Er wordt al enige tijd gepraat over zo'n onderzoek, maar tot nu toe is het nog niet van de grond gekomen. Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol drong vanochtend aan op snelle vervolgstappen.

Het idee voor een onderzoek kwam van de voormalige VVD-fractievoorzitter in de senaat, Hermans. Die was in 2014 zeer kritisch over het functioneren van de Eerste Kamer. Eerder zei de VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Zijlstra, dat de senaat beter kan worden opgedoekt als die steeds goede wetsvoorstellen wegstemt.

Steun beide Kamers

Premier Rutte toonde zich niet heel enthousiast over een staatscommissie, maar beloofde wel zijn medewerking als beide Kamers het plan zouden steunen. Begin dit jaar schaarde een ruime meerderheid in de Eerste Kamer zich achter het voorstel voor een commissie. De senaat sprak daarbij uit dat het gedrag van de kiezers steeds sneller verandert en dat beide Kamers qua politieke samenstelling steeds meer van van elkaar afwijken.

Ook werd verwezen naar de grotere invloed van Europese besluiten en de toenemende digitalisering. In de motie die hierover werd aangenomen, stond dat het verzoek voor het onderzoek moet worden vastgesteld "in overleg met de Tweede Kamer".

Kamervoorzitters komen met voorstel

Het gesprek van vanochtend was bedoeld om die laatste passage uit te werken. Voorzitter Broekers en twee ondervoorzitters van de senaat spraken met leden van de Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. Later zal de hele Tweede Kamer er waarschijnlijk nog een keer over praten. Daarna formuleren de twee Kamervoorzitters een onderzoeksvoorstel aan Rutte.

Broekers benadrukte vanochtend dat het tot nu allemaal lang duurt en ze hoopt dat er nu voortgang kan worden geboekt. Volgens haar hoeft het geen belemmering te zijn dat er volgend jaar verkiezingen zijn voor de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat de staatscommissie bestaat uit deskundigen en wetenschappers. Een begeleidingscommissie van actieve politici zal de commissie moeten bijstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl