Claudia Pechstein bij het hooggerechtshof
NOS Schaatsen

Pechstein verliest bij hooggerechtshof: geen schadevergoeding

Claudia Pechstein heeft geen recht op de door haar geëiste schadevergoeding van 4,4 miljoen euro. Dat is de uitkomst van de zaak die de Duitse schaatsster had aangespannen bij het hooggerechtshof in Karlsruhe. Pechstein vocht in Karlsruhe de schorsing van twee jaar aan die haar door de internationale schaatsunie ISU was opgelegd en die door het CAS (het hoogste rechtsorgaan in de sport) gegrond was verklaard.

Het hooggerechtshof in Karlsruhe verklaarde het verzoek van Pechstein niet-ontvankelijk. De rechter zei dat het CAS beschouwd moet worden als een volwaardige rechtbank en dat daarmee ook de uitspraken van het CAS gerespecteerd moeten worden.

Grote belangstelling in sportwereld

De uitspraak in Karlsruhe werd in de sportwereld met grote belangstelling tegemoet gezien. Indien het hooggerechtshof Pechstein namelijk in het gelijk zou hebben gesteld, zou de autoriteit van het CAS ernstig zijn aangetast. In dat geval zouden waarschijnlijk veel oude zaken en uitspraken van het CAS ter discussie komen te staan. Veel sporters zouden dan vermoedelijk hun oude schorsing opnieuw hebben kunnen aanvechten.

De zaak tussen Pechstein en de internationale schaatsunie ISU loopt al sinds 2009. In dat jaar werden bij de Duitse schaatsster in aanloop naar de WK afwijkende bloedwaarden gevonden, wat door de medische commissie van de ISU werd geïnterpreteerd als dopinggebruik. Pechstein werd daarop voor twee jaar geschorst. Zelf hield ze vol onschuldig te zijn. Volgens haar zijn de afwijkende bloedwaarden het gevolg van een aangeboren, genetische afwijking.

De rechter in München en een commissie van de Duitse olympische bond concludeerden begin 2015 dat de schorsing niet goed genoeg was onderbouwd, maar de ISU op haar beurt nam daar geen genoegen mee. De schaatsunie trok de onafhankelijkheid van het onderzoek in twijfel en beschuldigde de vijfvoudig olympisch kampioene van 'incorrecte en misleidende' uitingen. Het CAS oordeelde vervolgens dat schorsing van Pechstein door de ISU gegrond was.

Naar Constitutionele Hof in Zwitserland

Gesterkt door de uitspraak van de rechtbank van München zocht Pechstein haar heil bij het hooggerechtshof in Karlsruhe. Ze eiste schadevergoeding ter compensatie van de twee jaren waarin zij door haar schorsing geen wedstrijden kon schaatsen. Niet alleen wordt haar die schadevergoeding nu onthouden, ook bepaalde de rechter dat de 44-jarige Pechstein, die tijdens de zitting haar tranen niet kon onderdrukken, in Duitsland niet in beroep kan gaan tegen de uitspraak.

De advocaat van de langebaanschaatsster liet wel weten naar mogelijkheden te zoeken om de beslissing van de rechter alsnog aan te vechten. De rechter in Karlsruhe liet weten dat Pechstein zich nog wel tot het Constitutionele Hof in Zwitserland kan wenden. In dat land zetelen zowel het CAS als de ISU.

Pechstein liet na afloop van de zitting in Karlsruhe weten door te gaan met haar gevecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl