Elf doden en tientallen gewonden bij bomaanslag op bus in Istanbul

1/6De opgeblazen bus Reuters
2/6Hulpdiensten op de plek van de aanslag Reuters
3/6De ravage na de aanslag Reuters
4/6De opgeblazen bus EPA
5/6Buurtbewoners zijn vertwijfeld na weer een aanslag in Istanbul EPA
6/6Na de aanslag werd de omgeving afgesloten EPA

In het centrum van Istanbul is een bomaanslag gepleegd op een bus met politiemensen. Volgens de gouverneur van de Turkse stad zijn 11 mensen omgekomen; 7 politiemensen en 4 burgers. Er zouden zeker 36 gewonden zijn.

De aanslag was bij een bushalte in het historische centrum van de Turkse stad, vlak bij een gebouw van de universiteit. "Het is ook niet ver van de overdekte bazaar, waar alle toeristen naartoe gaan. Deze plek is onderdeel van het toeristische hart", zegt correspondent Lucas Waagmeester.

Turkse media melden dat een autobom op afstand tot ontploffing werd gebracht op het moment dat de bus langs reed. De bus werd door de klap omvergeblazen. Ook een andere politiebus raakte zwaar beschadigd. Verder is veel schade aangericht aan gebouwen in de buurt.  

Verantwoordelijkheid

Recent hebben Koerdische militanten, IS-strijders en extreem linkse activisten aanslagen gepleegd in Turkije. De verantwoordelijkheid voor de aanslag van vanochtend is nog niet opgeëist.

President Erdogan heeft na de aanslag in Istanbul gezegd dat hij tot het einde zal strijden tegen terrorisme.

Ook de Amerikaanse ambassadeur in Turkije, Bass, heeft de aanslag scherp veroordeeld. Hij heeft de Turken een hart onder de riem gestoken. "Wij staan schouder aan schouder in de strijd tegen terrorisme", liet hij weten.

Lucas Waagmeester
@NOSWaagmeester
Breek - gouverneur van Istanbul: 11 doden bij aanslag op politiebus. 7 politiemensen in 4 omstanders waren op slag dood. 36 gewonden.
3 jaar geleden

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Istanbul opgeschrikt door aanslag

STER Reclame