ANP

Scholen in Groningen krijgen 290,5 miljoen euro om hun gebouwen te verstevigen of om te verhuizen naar nieuwbouw. Het bedrag komt volgens minister Kamp beschikbaar vanwege de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. 

Op verzoek van het kabinet stelde de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders eerder al vast dat 101 scholen versterkt moeten worden. Dat gebeurt uiteindelijk met 41 gebouwen. De zestig andere gebouwen worden gesloopt en de scholen worden ondergebracht in 29 nieuwe gebouwen. 

Het grootste deel van de 290,5 miljoen euro wordt door de NAM betaald: 172,5 miljoen. Het ministerie van Onderwijs draagt 50 miljoen bij en Economische Zaken 23,5 miljoen. Het restant van 44,5 miljoen betalen de gemeenten waarin de scholen staan. 

Lokale bestuurders zijn tevreden met het bedrag, ook al hadden ze meer gevraagd. "Er is in elk geval helderheid, hier kunnen we verder mee. We moeten alleen onze ambitie iets bijstellen op bijvoorbeeld het gebied van duurzaam bouwen", zei wethouder Woortman van de gemeente Slochteren in het NOS Radio 1 Journaal. 

Scholen prioriteit

Minister Kamp schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat duizenden gebouwen aardbevingsbestendig moeten worden gemaakt en dat scholen daarbij prioriteit hebben. Volgens minister Bussemaker van Onderwijs is het van het grootste belang om te zorgen voor schoolgebouwen "waar leerlingen en studenten nu en in de toekomst goed onderwijs kunnen volgen".

De scholen in Groningen hebben naast de aardbevingsschade ook last van de krimp in de provincie. Het kabinet wil met de versteviging en de nieuwbouw ook dat probleem aanpakken.

Kamp schrijft verder dat er 70 miljoen euro beschikbaar komt voor een nieuwe waardevermeerderingsregeling voor huizenbezitters in het aardbevingsgebied. Het geld kan worden gebruikt voor duurzame investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen of dubbel glas. 

STER reclame