Roland Heitink
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Helft van de onruststokers Ede komt niet uit de wijk

De helft van de jongeren die ongeregeldheden veroorzaken in de wijk Veldhuizen in Ede komt daar niet vandaan. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders volgens Omroep Gelderland laten weten aan de gemeenteraad.

Volgens het college ging het voordat de onrust begon juist beter met de wijk. Steeds meer inwoners vonden dat de wijk vooruit was gegaan. Ze schrijven nu aan de raad: "Vaak stappen vooruit, soms is er een stap terug. De branden van de eerste twee weken van mei hebben de wijk teruggeworpen. Bewoners maken zich weer zorgen over de situatie van de wijk." Het beeld dat de media hebben geschetst zou daaraan hebben bijgedragen.

Grootstedelijke problematiek

De wijk wordt al maanden geteisterd door enkele tientallen jongeren, veelal van Marokkaanse afkomst. Ze richten vernielingen aan en stichten brand. De problemen spelen zich vooral af rond een gesloten winkelcentrum, waar een buurtcentrum voor de jongeren was gevestigd. In de wijk geldt sinds eind mei een samenscholingsverbod. Sindsdien zijn er tien mensen aangehouden.

Het college durft niet te beloven dat er geen ongeregeldheden meer zullen voorkomen: "Ede is inmiddels een gemeente met 112.000 inwoners, bij dergelijke omvang ontstaat 'grootstedelijke problematiek." Ze zeggen wel vertrouwen te hebben in de maatregelen die zijn genomen.

Advertentie via Ster.nl