Trudie Vervoort-Jaarsma Familie Vervoort

Vrouw laat 4 miljoen euro na aan Amsterdamse universiteit

time icon

De Stichting Amsterdams Universiteitsfonds heeft een nalatenschap van 4 miljoen euro ontvangen. Het is één van de hoogste bedragen die een particulier ooit aan een universiteit in Nederland heeft nagelaten.

Het geld komt uit de erfenis van Trudie Vervoort-Jaarsma, die november vorig jaar op 86-jarige leeftijd overleed. Vervoort-Jaarsma studeerde eerst Indisch recht in Leiden en daarna psychologie aan de UvA.

Het geld is verdeeld over twee fondsen, die naar haar moeder en haar dochter zijn genoemd. Haar moeder, Julia Adolfs, was de eerste vrouwelijke advocaat van Nederlands-Indië en stuurde alle drie haar dochters naar de universiteit. De dochter van Vervoort-Jaarsma, Madeleine, deed dezelfde studie als haar moeder. Madeleine is in 2010 overleden. Trudie schonk haar hele vermogen aan de UvA.

De twee fondsen zullen worden ingezet voor reis- en studiebeurzen voor studenten, promovendi en ander wetenschappelijk onderzoek. 

Het ene fonds is bedoeld voor studenten aan de faculteit Rechtsgeleerdheid, ter ere van Vervoorts moeder. 

Het andere heeft de naam van Vervoorts dochter gekregen. Aangezien zij graag reisde, is het bedoeld om studenten de gelegenheid te geven hun blik te verruimen. Het Universiteitsfonds hoopt zeker tien jaar te kunnen putten uit het fonds.

STER Reclame