Japanse en Amerikaanse marineschepen op Okinawa
NOS Nieuws

Alcoholverbod voor Amerikaans marinepersoneel in Japan

De Amerikaanse marine heeft de bijna 20.000 personeelsleden in Japan een alcoholverbod opgelegd. Ook mogen ze hun bases voorlopig niet verlaten, tenzij dat echt noodzakelijk is. Aanleiding voor de maatregel is de betrokkenheid van een Amerikaanse marineman bij een auto-ongeluk op het eiland Okinawa, waarbij twee Japanners gewond raakten. De Amerikaan zou hebben gedronken.

De maatregelen blijven van kracht totdat iedereen weet wat "verantwoord gedrag" inhoudt. "Ieder personeelslid moet beseffen wat de gevolgen van onze daden zijn voor het Japans-Amerikaanse bondgenootschap", zei de commandant van de Amerikaanse marine in Japan.

Verkrachtingen

Wangedrag van Amerikaanse militairen veroorzaakt al jaren irritaties tussen de militairen en Japanse burgers.

Het ongeluk komt nog geen maand na de arrestatie van een Amerikaanse burger voor de moord op een Japanse vrouw, ook op Okinawa. Hij werkt op een Amerikaanse basis. In verband met dat incident gold voor de militairen op Okinawa al een avondklok. Ook mochten ze buiten de kazernemuren geen alcohol meer drinken.

In 2013 werden op Okinawa twee Amerikaanse militairen tot lange gevangenisstraffen veroordeeld voor de verkrachting en beroving van een Japanse vrouw. Twintig jaar geleden leidde de verkrachting van een Japans meisje op Okinawa tot anti-Amerikaanse demonstraties. De gouverneur en veel bewoners van het eiland willen dat de Amerikanen vertrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl