AFP
NOS Nieuws

'IS schiet mensen neer die Fallujah ontvluchten'

Islamitische Staat schiet mensen neer die de omsingelde Iraakse stad Fallujah proberen te ontvluchten. Dat stelt een Noorse hulporganisatie. In de stad zijn naar schatting nog zo'n 50.000 burgers, onder wie 20.000 kinderen.

Veel mensen proberen via de rivier de Eufraat de stad uit te komen. Mensen doen dat met behulp van allerlei attributen zoals koelkasten die blijven drijven op het water, zegt een bron tegen persbureau Reuters.

Vier mensen zouden zijn verdronken bij een wanhopige poging de stad uit te komen. De boot met daarin onder anderen twee kinderen, hun moeder en een man, sloeg om. De vader zag zijn kinderen en vrouw voor zijn ogen verdrinken. Negen opvarenden worden nog vermist.

Het Iraakse leger heeft een massagraf gevonden ten noorden van Fallujah. Volgens een Iraakse militair liggen er ongeveer 400 lijken in het graf. Het zouden vooral door IS omgebrachte krijgsgevangenen zijn.

Fallujah, zo'n 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad, was een van de eerste steden die door terreurgroep Islamitische Staat werden ingenomen in 2014. Het Iraakse leger is al een maand bezig de stad te heroveren. Het zuidelijke district Naymiyah van de stad is sinds vandaag weer onder controle, meldt het Iraakse leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl