Vincent Janssen en Riechedly Bazoer vieren de 1-0 tegen Oostenrijk
NOS Voetbal

'Vincent Janssen is dé spits van het Nederlands elftal'

Na de drie oefeninterlands tegen Ierland, Polen en Oostenrijk kunnen de spelers van Oranje met vakantie. Weliswaar met tegenzin, aangezien zij liever acte de présence zouden hebben gegeven in Frankrijk volgende week, maar toch kunnen de spelers en de coaches van Oranje volgens NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen met een relatief goed gevoel het strand opzoeken. Het nieuwe Oranje staat namelijk in de steigers, stelt Vermeulen.

Het doel waarmee bondscoach Danny Blind aan het trainingskamp en de drie oefenwedstrijden begon, is volgens Vermeulen gehaald. Blind gaf voorafgaand aan de oefenstage te kennen dat hij het fundament wilde leggen voor het Nederlands elftal dat in september begint aan de kwalificatiereeks voor het WK voetbal van 2018 in Rusland.

Als iedereen fit is, heeft Blind acht spelers in zijn hoofd die de basis moeten vormen voor die kwalificatieduels op weg naar Rusland. Vermeulen analyseert de selectie en schetst de mogelijke basis van Oranje.

Arno Vermeulen analyseert het 'nieuwe Oranje'

Aanval

Op de spitspositie kreeg Vincent Janssen de afgelopen wedstrijden de voorkeur, een kans die hij met beide handen aangreep. In vijf interlands scoorde hij drie keer. "Met dat waanzinnige gemiddelde is zijn basisplaats niet echt meer een verrassing", zegt Vermeulen.

"Het is toch echt zo: Vincent Janssen is dé spits van het Nederlands elftal. Hij scoort niet alleen, maar is ook een positieve en sociale jongen. Je moet niet gek opkijken als hij een dezer dagen een grote transfer maakt."

Memphis Depay kan een basisplaats vergeten. En dat heeft hij aan zichzelf te danken.

Arno Vermeulen, voetbalcommentator van de NOS

Janssen werd de afgelopen drie wedstrijden in de basis afwisselend geflankeerd door Steven Berghuis, Quincy Promes en Memphis Depay. Voor de laatstgenoemde ziet Vermeulen geen rol meer weggelegd als basisspeler.

"En dat heeft hij aan zijn spel, maar ook aan zijn houding te danken. Hij oogde ongeïnspireerd tegen Ierland. Voor hem is het gewoon over. Zeker als Arjen Robben terugkeert, want die speelt gewoon als hij fit is."

Voor Sneijder, Huntelaar en Van Persie wordt terugkeren in de basis een lastige klus.

Arno Vermeulen, voetbalcommentator van de NOS

Middenveld

Voor Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar wordt het een lastige klus om terug te keren in de basis van Oranje, denkt Vermeulen. Datzelfde lot wacht volgens hem Wesley Sneijder.

"Die gaat echt niet meer alle kwalificatiewedstrijden spelen. Hij heeft Georginio Wijnaldum voor zich, die het erg goed gedaan heeft. En naast Kevin Strootman lijkt ook Riechedly Bazoer een vaste man geworden."

Vermeulen: "Wijnaldum, Strootman en Bazoer zijn complete spelers. Ze zijn moderner dan Sneijder en hebben tevens meer loopvermogen en kracht. Daarachter verwacht ik dat de twee Davy's, Pröpper en Klaassen, zich zullen gaan melden."

Van Basten, Blind en Advocaat winden zich op

De hand van Advocaat

De drie vriendschappelijke wedstrijden waren ook de eerste optredens van Dick Advocaat als assistent-bondscoach van Oranje. Hij liet zich als vanouds gelden langs de lijn en op het trainingsveld, iets wat effect heeft gehad op de houding van Blind en diens andere assistent, Marco van Basten.

"Blind was veel meer dan anders aan het coachen en ook Van Basten was langs de lijn druk in de weer", constateerde Vermeulen. "Dat is de invloed van Advocaat. Zo is hij altijd. Hij wil zich in de schijnwerpers niet profileren als hoofdcoach, maar wil zijn enthousiasme wel overdragen op anderen. Met name jonge spelers kunnen dat heel goed gebruiken."

De eerste wedstrijd in de WK-kwalificatie is op 6 september in en tegen Zweden. Oranje zit verder in de poule met Frankrijk, Bulgarije, Luxemburg en Wit-Rusland. De eerste in de groep plaatst zich rechtstreeks voor het eindtoernooi in Rusland. De acht beste nummers twee (van in totaal negen poules) komen uit in de play-offs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl