ANP

België begint in de stemming te komen voor het EK voetbal, dat vrijdag begint. Dat is onder meer te merken in de winkels. Zoals de schappen hier oranje kleuren als Nederland aan grote voetbaltoernooien meedoet, zo is nu in de Belgische winkelstraten veel zwart, geel en rood te vinden.

Nederlandse winkelketens in België proberen er een graantje van mee te pikken en verkopen volop Rode Duivelspullen. Zo heeft Albert Heijn een EK-spaaractie. Daarmee kun je sparen voor een EK-box met chips, worstjes en andere etenswaren voor tijdens de wedstrijden.

'Ik had hier liever met een oranje doos gestaan'

Het slaat aan, zegt Rembrandt Heerkens Thijsen van het supermarktbedrijf. Hij denkt dat AH de komende weken 100.000 boxen weg zal geven, ook al zijn Belgische klanten iets introverter dan de Nederlanders. "Je ziet dat ze de voetbalgekte zoals in Nederland stukje bij stukje kopiëren."

Ook Hema, Kruidvat, Bart Smit en Blokker hebben Belgische vlaggen, pruiken, voetbalshirts en ander fan-materiaal in de winkel liggen. 
Belgisch fan-materiaal wordt onder meer in Nederland gemaakt, zoals bij Van Helden in Tiel. 

"Vooral kleine artikelen als handklappers, schmink en opblaassticks doen het goed", zegt Jeroen Schurink van Van Helden. "Pruiken en Duivelkostuums verkopen minder goed. Belgische voetballiefhebbers doen net iets minder gek dan Oranje-supporters."

STER reclame