'Mijn droomhuis was bijna opnieuw in de verkoop gegaan'

Steeds meer huizenkopers komen in de problemen omdat ze door de drukte op de huizenmarkt hun hypotheek niet op tijd rond krijgen. Geldverstrekkers kunnen de grote stroom klanten niet goed aan, blijkt uit een rondgang van de NOS. De huizenkopers lopen hierdoor het risico dat de koop afketst en dat ze boetes moeten betalen. 

Jeroen Walhout, directeur van serviceprovider VCN United Capital, schat dat 40 procent van de geldverstrekkers kampt met een haperende doorlooptijd. Zijn bedrijf beheert hypotheken voor intermediairs en doet zaken met zo'n 20 geldverstrekkers. Vooral bij de grote banken zou er sprake zijn van vertraging, maar ook bij kleinere spelers zouden er problemen zijn. 

Walhout wijt die problemen aan grote ontslagrondes, veel veranderingen van functies binnen de bedrijven en problemen rondom automatisering. 

Geldverstrekkers zeggen desgevraagd zich niet te herkennen in dit beeld. Twee van de grootste spelers, ING en Rabobank, streven ernaar dat een hypotheek binnen een week rond is, al geven ze "geen garanties". Vertraging wijten zij vooral aan de klant. "Als klanten het papierwerk niet op tijd rond hebben, of vergeten zijn om bepaalde papieren aan te leveren, dan zorgt dat voor vertraging", aldus een woordvoerder van ING.

Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis zegt dat dit een deel van het verhaal is. "Er komen heel veel aanvragen binnen en de eisen voor verstrekking van een hypotheek zijn strenger dan voorheen." Maar hij voegt eraan toe: "Banken hebben bovendien moeite met omschakelen. In de crisis gingen ze zich meer richten op hypotheekadvies en nu moeten ze daadwerkelijk aanvragen behandelen."

Gekte op huizenmarkt

Volgens de makelaars en intermediairs is het probleem sectorbreed. Kleinere nieuwe spelers op de markt zijn vaak niet berekend op de grote vraag naar hypotheken. Maar ook bij traditionele spelers loopt het aanvragen van een hypotheek in veel gevallen niet soepel.

Op de huizenmarkt is sinds halverwege 2013 sprake van een flinke opleving. Vooral in grote steden neemt de gekte toe. Zo worden in Amsterdam veel huizen verkocht boven de vraagprijs.

Daarnaast zijn er veel mensen die hun hypotheek oversluiten vanwege de lage rente, wat voor extra drukte zorgt bij geldverstrekkers. 

Papierwerk zzp'ers

Ook zzp'ers doen vaker een hypotheekaanvraag. Die aanvragen kosten hypotheekverstrekkers over het algemeen meer tijd, omdat ondernemers een hoop documenten moeten aanleveren. 

"Zij krijgen sneller met vertraging te maken dan mensen in loondienst", aldus André de la Porte. "Als een document ontbreekt of niet klopt kan een koper het wellicht snel opnieuw aanleveren, maar zijn aanvraag ligt dan alweer onder op de stapel." 

STER reclame