De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Kurz
NOS Nieuws

Oostenrijkse minister wil 'Australische' aanpak migranten

Om de stroom asielzoekers tegen te gaan, kan de Europese Unie het best migranten vasthouden op eilanden, zoals Australië dat ook doet. Dat zegt de Oostenrijkse minister Kurz van Buitenlandse Zaken in een interview met het magazine DiePresse.

Christen-democraat Kurz wijst erop dat Australië maatregelen is gaan nemen nadat zo'n duizend immigranten waren verdronken voor de Australische kust. Volgens hem heeft het land de vluchtelingenstroom nu onder controle door meer te patrouilleren en vluchtelingen direct terug te brengen naar hun land van herkomst of onder te brengen in opvangcentra op eilanden ver buiten Australië.

Omstreden

De minister benadrukt dat het Australische model wel zeer omstreden is. Maar volgens hem kan Europa het niet verantwoorden dat nu duizenden vluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee. Zij houden hoop en zijn bereid een gevaarlijke reis te maken.

Het Australische model is overigens niet nieuw, zegt Kurz. Migranten die eind negentiende en begin twintigste eeuw aankwamen in de Verenigde Staten werden opgevangen op Ellis Island, voor de kust van New York. "Op het eiland werd besloten of je door mocht naar het vasteland. Die weg zou Europa ook kunnen bewandelen."

Vluchtelingenakkoord

Kurz zegt in het interview ook dat hij sceptisch is over de toekomst van het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de Europese Unie. "Turkije kan dat elk moment opzeggen."

Oostenrijk ving vorig jaar ongeveer 90.000 vluchtelingen op. Sindsdien heeft de regering strengere asielvoorwaarden doorgevoerd. Ook nam Oostenrijk het initiatief om een einde te maken aan de doorstroom van migranten via de Balkanlanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl