In het land is al tijden een Franse troepenmacht gelegerd
NOS Nieuws

Frankrijk schorst militairen in Centraal-Afrikaanse Republiek

Frankrijk heeft vijf militairen geschorst omdat ze zich hebben misdragen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Volgens het Franse ministerie van Defensie gebruikten enkelen van hen geweld tegen mensen die ze hadden moeten beschermen.

Het incident was begin 2014 in de hoofdstad Bangui. Wat de vijf precies hebben gedaan, is niet bekendgemaakt. Onder de geschorsten zijn ook leidinggevenden die niet meededen aan het geweld, maar er volgens Defensie niet op de juiste manier op hebben gereageerd.

Het ministerie heeft een diepgravend onderzoek aangekondigd naar het incident. Niet uitgesloten wordt dat de vijf worden ontslagen.

Misbruik

Het geweld vond plaats kort na het begin van Sangaris, de Franse militaire operatie die een einde moest maken aan het geweld tussen moslims en christenen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Vorige maand verklaarde president Hollande de missie na 2,5 jaar voor beëindigd.

Het is niet voor het eerst dat de Franse vredesmacht in opspraak komt vanwege wangedrag in het land. Er loopt ook een onderzoek naar seksueel misbruik van zwerfkinderen door militairen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl