Bazoer (r) feliciteert Janssen (l)

Oranje verslaat ook EK-ganger Oostenrijk

Na het gelijkspel tegen Ierland (1-1) en de overwinning op Polen (1-2) heeft het Nederlands elftal een knappe zege op Oostenrijk geboekt. Dankzij goals van Vincent Janssen, zijn derde in vijf interlands, en Georginio Wijnaldum werd het 2-0 in Wenen.

Bondscoach Danny Blind zei het al in de aanloop en al snel bleek inderdaad dat Oostenrijk van de oefentegenstanders de sterkste was. Jeroen Zoet moest zich na drie minuten strekken na een gevaarlijke omhaal van Marko Arnautovic.

De oud-speler van FC Twente zorgde ook daarna voor het meeste gevaar, maar zijn voorzetten kwamen steeds niet aan.

Weer Janssen

Tegen de verhouding in kwam Oranje na negen minuten al op voorsprong. Steven Berghuis zette voor en via Christian Fuchs kwam de bal bij de geheel vrijstaande Janssen terecht. Hoewel de spits de bal slechts schampte, betekende zijn kopbal wel de 1-0.

Oostenrijk ging na de 1-0 nog meer op de aanval spelen. De thuisploeg kreeg ook kansen, maar Zlatko Junuzovic en David Alaba hadden geen geluk. Ook Quincy Promes ontbeerde fortuin toen zijn van richting veranderd schot op de paal belandde.

Fraaie treffer Wijnaldum

Na rust leek hetzelfde scenario zich af te spelen. Oostenrijk viel aan en Nederland hield tegen. Na ruim een uur kon Janssen niet verder. Luuk de Jong kwam voor hem in het veld en legde bal met zijn eerste balcontact perfect klaar voor Wijnaldum die buiten bereik van doelman Robert Almer de 2-0 aantekende.

Door de tweede treffer zat op Oranje op rozen, maar toch kreeg de ploeg van Danny Blind nog een tegenslag te verwerken. Zoet moest zich na een botsing met Marcel Sabitzer laten vervangen door Jasper Cillessen. Even later mocht Tonny Vilhena wel zijn debuut vieren.

De zege kwam in de slotfase niet meer in gevaar, ondanks een paar aanvallende stuiptrekkingen van Oostenrijk. Het jonge Oranje (gemiddelde leeftijd 23 jaar) hield bovendien voor het eerst onder Blind de 'nul'.

• ANP Pro Shots
    Vincent Janssen kopt binnen tegen Oostenrijk
    Riechedly Bazoer feliciteert Vincent Janssen met diens derde doelpunt in vijf duels
    Marko Arnautovic en Kenny Tete vechten een van vele verhitte duels uit
    Doelpuntenmaker Georginio Wijnaldum krijgt de knuffels van aanvoerder Kevin Strootman