ANP

Bij de ledenraad van de PvdA sprak partijvoorzitter Spekman vanmiddag de hoop uit dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb meedoet aan de strijd om het lijsttrekkerschap. Spekman is niet de eerste in de partijtop die Aboutaleb uitdaagt, maar of die zich mengt in de arena is nog zeer de vraag, zegt politiek verslaggever Ron Fresen.

Volgens Fresen voert de top van de partij de druk op de populaire burgemeester duidelijk op. "De partijtop zegt eigenlijk net als vroeger op het schoolplein: kom maar op als je durft." 

Aboutaleb zelf zei onlangs dat hij niet meedoet aan de lijsttrekkersverkiezingen als partijleider Samsom opnieuw lijsttrekker wil worden. Het voelt voor hem niet goed om het op te nemen tegen een partijleider die hij altijd loyaal heeft gesteund. 

Eerder al zeiden Samsom zelf en PvdA-minister Dijsselbloem dat Aboutaleb een eigen keuze moet maken, onafhankelijk van wat Samsom doet. 

Ze willen dat hij wordt getest in een verkiezingsstrijd voordat het zover komt.

Politiek verslaggever Ron Fresen over Aboutaleb

Volgens Fresen ziet de partij in Aboutaleb een goede kandidaat, maar is er ook twijfel. "Hoe doet hij het in zaaltjes die hij langs zal moeten, hoe doet hij het in het debat? Dat is heel anders dan burgemeester zijn van een grote stad. Ze willen dat Aboutaleb wordt getest in een verkiezingsstrijd voordat het zover komt."

De vraag is daarnaast of Aboutaleb wel wil, zegt Fresen. "Hij heeft het uitstekend naar zijn zin in Rotterdam. Als je het mij nu vraagt, gaat de strijd straks tussen Samsom en (PvdA-minister) Asscher."

STER reclame