Muhammed Ali in 1974
NOS Nieuws

'Door dood Ali verlies ik een deel van mezelf, the greatest piece'

Uit de bokswereld en daarbuiten stromen de reacties binnen op het overlijden van bokslegende Muhammad Ali.

Op Twitter zegt George Foreman: "Door zijn dood verlies ik een deel van mezelf, 'The greatest piece'."

Muhammad Ali en George Foreman in 2015

Een van de meest legendarische gevechten in de bokswereld ging tussen Foreman en Ali. In 1974 streden ze tegen elkaar om de wereldtitel, in een gevecht dat bekend kwam te staan als The Rumble in the Jungle. Ali won het gevecht.

Foreman: "Ik noem hem niet de allerbeste bokser aller tijden, maar de grootste mens die ik ooit heb ontmoet".

Evander Holyfield, de bokser die viermaal de wereldtitel won in de klasse zwaargewicht, zegt dat hij Ali altijd heeft gezien als voorbeeld. "Toen ik 8 jaar oud was, werd mij verteld dat ik als Ali zou zijn." Ali won drie keer de wereldtitel.

"Het is een verdrietige dag", zegt Don King, die als promotor van Ali onder meer betrokken was bij The Rumble in the Jungle. "Ali zal niet sterven, net als Martin Luther King zal zijn ziel voortleven."

Aftasten tussen Muhammad Ali (links) en George Foreman in de ring in Kinshasa op 30 oktober 1974.

"Ali was de beste bokser aller tijden, maar zijn bokscarrière staat op de tweede plaats van wat hij heeft betekend voor de wereld", zegt Bob Arum eveneens ooit promotor van Ali. "Hij heeft de wereld meer veranderd dan wie ook."

Ali betekende niet alleen voor de bokswereld veel, ook was hij een belangrijk voorvechter van burgerrechten van zwarte Amerikanen. President Obama zei in een eerder interview dat hij een poster van Ali aan zijn muur had hangen. Volgens Obama was het Ali's kracht om op momenten van tegenspoed door te vechten, ook buiten de ring.

In de geboorteplaats van Ali, Louisville, heeft de burgemeester opdracht gegeven alle vlaggen halfstok te hangen. Hij wordt daar woensdag begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl