De kernreactor van Petten
NOS Nieuws

Falende apparatuur leidt tot vertraging opruimen kernafval

Falende apparatuur is de oorzaak van de vertraging van het opruimen van kernafval in Petten. Een klokkenluider heeft dat gemeld bij de inspectie, meldt de Volkskrant.

De klokkenluider is werkzaam bij de NRG, de exploitant van de kernreactor in Petten. Hij of zij stelt dat de radioactieve inhoud van de vaten afval niet betrouwbaar kan worden vastgesteld, waardoor het sorteren en afvoeren ervan stokt.

NRG zegt dat er een nieuw systeem is ontwikkeld, dat nog niet naar behoren functioneert. Het gewone operationele afval heeft daar geen last van, maar de afvoer van historisch afval wel. Dat zijn 1647 vaten met kernafval die naar Zeeland moeten worden afgevoerd. Dat aantal groeit niet meer.

Voor het operationele afval wordt gebruik gemaakt van de bestaande afvoerroutes, dit afval wordt regelmatig afgevoerd. Er dus geen sprake van ophoping van radioactief afval.

NRG

Die operatie zou eind 2017 afgerond moeten zijn, maar NRG heeft dat uitgesteld tot uiterlijk 2022. Volgens NRG is het nieuwe systeem niet de enige reden voor het uitstel, ook als het wel goed zou functioneren was de vertraging niet korter geweest.

'Angstcultuur'

Drie weken geleden zei de oud-directeur van NRG al tegen het NPO Radio 1-programma Argos dat het afval onveilig en onwettig wordt opgeslagen. De beweringen zijn tegengesproken.

De klokkenluider laat aan de inspectie verder weten dat het intern rapporteren van problemen bij NRG "vrijwel onmogelijk" is, omdat er een angstcultuur zou heersen, schrijft de Volkskrant. NRG zegt dat signaal serieus te nemen en met het personeel in gesprek te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl