De politie van Chicago lijkt eindelijk te luisteren naar de protesten die al jaren klinken
NOS Nieuws

Chicago zet 300 video's van politie-incidenten online

De instantie die wangedrag door de politie van Chicago onderzoekt, heeft filmpjes, geluidsfragmenten en rapporten van 101 incidenten online gezet. De autoriteiten hopen daarmee het vertrouwen van de inwoners in de politie terug te winnen.

Het vertrouwen van de bevolking in de lokale 'law and order' is al decennia laag, onder meer vanwege de manier waarop de autoriteiten - en de politie in het bijzonder - allerlei kwesties hebben toegedekt. Dit kwam tot een dieptepunt in oktober 2014, toen een 17-jarige zwarte tiener door een blanke agent werd doodgeschoten.

Pistolen leeggeschoten

In een van de ruim 300 gepubliceerde fragmenten is te zien hoe een agent die reageert op een melding over een luidruchtig feestje, het gezicht van een vrouw tegen de motorkap van een auto ramt. In de rechtszaak die daarop volgde, betaalde de stad de vrouw een schadevergoeding van 50.000 dollar.

In een andere video is te zien hoe tientallen agenten afkomen op een inbraak in een elektronicazaak. Als de dader met zijn auto achteruit rijdt en probeert te ontkomen, schieten agenten hem neer. De man overlijdt. De gemeente zegt dat sprake was van noodweer, omdat de man met zijn auto een agent raakte.

Het gedrag van de politie van Chicago

Op tal van video's is overigens weinig tot niets bijzonders te zien. Vermoedelijk zal geen van de video's dezelfde impact hebben als die waarop de dood van de 17-jarige tiener in 2014 is vastgelegd.

Dat incident gebeurde luttele maanden na de beruchte schietpartij in Ferguson (Missouri), waar de 18-jarige ongewapende Michael Brown werd doodgeschoten door een agent. De dood van Brown leidde tot wekenlange rellen en demonstraties.

Zestien kogels

Ook na de schietpartij in Chicago waren er protesten, spanningen en confrontaties tussen veelal zwarte inwoners en de politie. De autoriteiten deden alsof er niets aan de hand was. Maar onder grote publieke druk, en op bevel van de rechtbank, moest de gemeente een jaar later de videobeelden vrijgeven van de schietpartij. Daarop is te zien hoe de jongen van drie meter afstand talloze keren wordt beschoten.

Uiteindelijk bleek dat hij door liefst zestien kogels is geraakt. De verantwoordelijke agent werd meteen na het vrijkomen van de video aangeklaagd voor moord. Niet veel later moest de hoogste politiebaas van de stad vanwege de affaire het veld ruimen.

Felle protesten in 2015, daags nadat de video vrijkwam van de 17-jarige tiener die door een agent werd gedood

Sommige steden zetten video's van incidenten met agenten onmiddellijk online, bij andere duurt het soms maanden of jaren. Chicago was een van de steden waar het nooit gebeurde. Daarom is de nu genomen stap opmerkelijk. Bovendien gaat een aantal video's over zaken waarover de rechter nog moet oordelen.

Volgens een hoogleraar rechten aan de Universiteit van Chicago is het nog te vroeg om te oordelen of de autoriteiten echt hun leven hebben gebeterd. "Na tientallen jaren van geheimzinnigheid en institutionele ontkenningen is er reden genoeg om daar sceptisch over te zijn", zegt hij. "Maar het zou een belangrijke stap naar meer transparantie kunnen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl