Een luchtopname van de verwoeste huizen in Urk
NOS Nieuws

'Het is een godswonder dat er zo weinig gewonden zijn'

De meeste buurtbewoners zitten aan de eettafel als ze plotseling een harde klap horen. "Ik zag de muur heen en weer gaan en zei tegen mijn vrouw: 'Dit is een vliegtuig of een huis dat in de lucht vliegt'", zegt Fokke Snoek. Hij woont vlak bij de Grote Fok in Urk, waar aan het begin van de avond twee woningen zijn verwoest als gevolg van een gasexplosie.

Niet veel later staat de hele wijk toe te kijken hoe het vuur zich uitbreidt. "We wonen hier vlak achter, het is niet te bevatten. De ravage is enorm", zegt een omwonende. "Heel triest", aldus een buurman.

De oorzaak is een gaslek dat ontstond bij werkzaamheden aan het riool. "De werklui waren rond een uur of vier klaar. Toen roken ze een gaslucht. Er is vervolgens iemand van het gasbedrijf gekomen om een meting te doen en even later was er dus een explosie", vertelt Snoek.

In de buurt van de huizen werd aan het riool gewerkt

Bij de explosie zijn zeker drie mensen gewond geraakt. Het is onduidelijk of er meer slachtoffers zijn. "Het is een godswonder dat er zo weinig gewonden zijn", vervolgt Snoek. "Als de gezinnen thuis waren geweest, dan had je doden gehad."

Een andere Urker reed kort na de explosie langs de woningen. "De huizen stonden in brand. Toen ik thuis was, zag ik nog steeds rook omhoog komen." De dochter van zijn buurvrouw woont in een van de verwoeste huizen. "Wat ik heb gehoord, is dat zij nog wat spullen probeerde te redden en dat er daarna een tweede explosie kwam. Toen ik wegging, stopte de ambulance voor de deur. Het is verschrikkelijk."

'De ravage is enorm'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl