NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Twijfels over strafbaarheid A-C-A-B

De Hoge Raad heeft twijfels bij de strafbaarheid van de afkorting A-C-A-B. De zaak tegen een man die vanwege de afkorting was gearresteerd, moet daarom over.

Het Haagse gerechtshof had in 2009 een man veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 200 euro, omdat die een jack droeg met een opdruk van de afkorting, die staat voor All Cops Are Bastards.

Een agent voelde zich beledigd en hield de man aan. De man gaf toe te weten waar de afkorting voor staat en de jas ook daarom gekocht te hebben.

1-3-1-2

De Hoge Raad vraagt zich af of de afkorting en het beledigende karakter ervan in Nederland wel algemeen bekend is. Het Haagse hof heeft dat niet voldoende onderzocht en moet dat nu wel doen van de Raad.

"De resultaten van een zoekactie op internet op een aantal willekeurige sites waaronder anderstalige sites, is onvoldoende grond om aan te nemen dat deze afkorting in Nederland algemeen bekend was", concludeert de Raad.

Vorige week kregen drie Ajax-fans nog een boete van 330 euro, omdat ze 1-3-1-2 op hun t-shirts hadden staan. Dat staat voor de plaatsen in het alfabet van de letters A-C-A-B.

STER reclame