Vluchtelingen hozen kelders in Duitsland

In Duitsland helpen vluchtelingen met puinruimen bij ingestorte gebouwen, het hozen van kelders en het schoonmaken van straten en huizen. Onder meer in de Zuid-Duitse stad Simbach am Inn in de deelstaat Beieren hebben tientallen vluchtelingen hun hulp aangeboden nadat het hoge water een ravage had aangericht.

De hulp wordt graag aanvaard, zegt burgemeester Klaus Schmid. "We kunnen elke helpende hand gebruiken. Zonder vrijwilligers krijgen we het niet voor elkaar".

Onder de helpende vluchtelingen zijn veel Syriërs. Een van hen, Mouath zegt dat hij blij is dat hij wat terug kan doen. "We hebben zoveel hulp gekregen van de mensen in Simbach. Dat we nu wat kunnen teruggeven, doet ons goed".

'Wij treuren mee'

Feallou Diob volgde het nieuws over de waterlast op de radio. "Het is een grote ramp. We hoorden dat er zeven doden zijn gevallen. We treuren mee en besloten daarom om mee te gaan helpen.

De gemeente krijgt alle hulpaanvragen binnen en coördineert de hulp. In minibusjes worden vrijwilligers daar gebracht waar de nood het hoogst is.

Overigens komt er ook hulp uit buurland Oostenrijk. Drie vrouwen uit het nabij gelegen Braunau zijn de grens over gestoken. "We kunnen toch niet thuisblijven als onze buren verdrinken". Ze hebben geholpen bij het leegruimen van een kelder van een drukkerij die was ondergelopen.

STER reclame