Usain Bolt, Michael Frater, Asafa Powell and Nesta Carter vieren de Olympische titel in 2008 in Peking
NOS Sport

'Bolt dreigt olympisch goud te verliezen door doping ploeggenoot'

De kans is groot dat Usain Bolt één van zijn zes olympische titels moet inleveren. Nesta Carter, ploeggenoot in de estafetteploeg van de Jamaicaanse topsprinter, zou een positieve dopingtest hebben begaan.

Volgens persbureau Reuters behoort de 30-jarige Carter tot de 32 atleten die na een nieuwe test zijn betrapt op het gebruik van doping tijdens de Olympische Spelen in Peking. De Jamaicaanse sprinters veroverden acht jaar geleden goud op de 4x100 meter. Als de B-staal van Carter ook positief is, dan is Jamaica die titel kwijt.

Successen bij estafette

De dertigjarige Carter heeft op de 100 meter een persoonlijk record staan van 9,78 seconden, waarmee hij de op vijf na snelste man ter wereld is. Individueel won Carter nooit een hoofdprijs, maar als onderdeel van het Jamaicaanse estafetteteam vierde hij wel grote successen: twee keer olympisch goud en drie wereldtitels.

Met Carter als slotloper pakte Jamaica in 2008 de olympische titel in een wereldrecord van 37,10, dat vier jaar later werd aangescherpt tot 36,84. Trinidad en Tobago werd tweede, de Japanse sprinters kwamen als derde over de streep en de Brazilianen eindigden als vierde. De Nederlandse equipe deed ook mee aan de finale van de 4x100 meter en werd zevende. Bij diskwalificatie van Jamaica zullen alle landen een plekje opschuiven.

Bokser en baanwielrenster

Twee namen van betrapte sporters zijn al wel bekend. De Turkse bokser Adem Kilicci en de Russische baanwielrenster Jekaterina Gnidenko zijn voorlopig geschorst, omdat zij bij hertesten van hun dopingmonsters van de Olympische Spelen van 2012 in Londen alsnog positief zijn bevonden. De controleurs vonden bij de hertesten anabole steroïden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl