NOS Nieuws

'IS plande aanslag met tien man in centrum Düsseldorf'

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

IS wilde kennelijk met tien man toeslaan in het centrum van Düsseldorf, schrijft nieuwssite Spiegel online op basis van verklaringen van een van de verdachten die gisteren zijn opgepakt, Saleh A. In totaal zitten vier mannen vast op verdenking van het voorbereiden van een terreuraanslag in opdracht van Islamitische Staat.

De andere leden van de cel moesten volgens Saleh A. nog naar Duitsland komen, schrijft Der Spiegel. Het Openbaar Ministerie bevestigt deze feiten niet.

Bomvesten

Gisteren werd duidelijk dat de mannen van plan waren in een drukke winkelstraat van Düsseldorf toe te slaan. Twee van hen zouden zich opblazen met bomvesten en de anderen zouden met geweren en explosieven zoveel mogelijk slachtoffers maken.

Een van de verdachten is de 31-jarige Syriër Abd Arahman A.K. Volgens het OM werd hij twee jaar geleden al naar Duitsland gestuurd om een aanslag voor te bereiden. A.K. had al eerder voor de terreurgroep Al Nusra bomgordels en granaten gemaakt.

Er zijn geen aanwijzingen dat de mannen hun plannen al snel wilden uitvoeren. Justitie kon vroeg ingrijpen, omdat Saleh A. zich in februari bij de Franse politie meldde. Daar deed hij de aanslagplannen uit de doeken. Waarom hij daartoe besloot, is nog onduidelijk.

Migrantenroute

Zeker één, maar mogelijk meer verdachten zouden als vluchteling via de Balkanroute Duitsland binnen zijn gekomen. Een van hen werd in een vluchtelingenopvang opgepakt.

De politievakbond waarschuwde vandaag voor het ontstaan van een algemene angst voor vluchtelingen. Daar is IS juist op uit, zegt vakbondsvoorzitter Rainer Wendt. ‘IS heeft meer dan genoeg geld, dus ze hoeven niet de vluchtelingenroute te nemen.’

Indruk

Het nieuws over de aanslagplannen heeft in Duitsland veel indruk gemaakt. Eerder waren er ook terreurwaarschuwingen, bijvoorbeeld voor aanvang van de vriendschappelijke wedstrijd Duitsland-Nederland in Hannover en met Oud en Nieuw in München. Maar nooit waren de aanwijzingen zo concreet als nu in Düsseldorf.

Volgens veel commentatoren is Duitsland hiermee echt wakker geschrokken. ‘Wat er gisteren gebeurde markeert niet het einde van onze steun aan vluchtelingen, maar wel het einde van onze naïviteit’, schrijft de krant Handelsblatt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl