"Nee tegen de arbeidswet"

Frankrijk roept stakers op weer aan het werk te gaan, verstoring EK dreigt

De Franse minister van Verkeer roept stakers op weer aan de slag te gaan. Hij wil verder dat de vakbonden de geplande stakingen annuleren. De minister hoopt op medewerking van de vakbonden zodat het EK-voetbal volgende week ongestoord kan beginnen.

Het treinverkeer in Frankrijk kampt al sinds woensdag met stakingen. Vier op de tien hogesnelheidstreinen rijden vandaag niet en veel lokale treinen zijn vertraagd of geannuleerd. De stakers protesteren voor betere werktijden en tegen de arbeidshervormingen van de regering.

Actievoerder blokkeren uit protest tegen de arbeidswet ook olieraffinaderijen.

Onverstandig

Piloten van Air France zijn van plan om van 11 tot en met 14 juni te staken. Dat valt middenin de eerste week van het EK. Zij zijn het niet eens met bezuinigingsplannen van de vliegtuigmaatschappij. De Franse minister van Verkeer noemt die stakingen onverantwoordelijk.

Chaos

Frankrijk kampt daarnaast met wateroverlast en moet op zijn hoede zijn voor terreuraanslagen. "De vakbonden zien dit juist als een kans om verder te onderhandelen", zegt correspondent Frank Renout.

De regering vreest dat de stakingen het EK-voetbal verstoren. Renout: "Miljoenen supporters komen naar Frankrijk en dan moet je er niet aan denken dat de treinen niet rijden. Dat wordt een grote chaos."

Arbeidshervormingen

Volgens de Franse regering is een nieuwe arbeidswet nodig om de grote werkeloosheid in het land terug te dringen. Veel werkgevers durven nu geen personeel aan te nemen omdat ze bang zijn dat ze die werknemers nooit meer mogen ontslaan.

Protesten tegen de nieuwe wet zorgen al weken voor overlast. Twee weken geleden kampte het land met een groot benzinetekort door stakingen in de oliesector. Eerder werden kerncentrales stilgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl