NOS Nieuws

Kamp: ik kon proefboringen Schiermonnikoog niet weigeren

Kamp: procedure proefboringen Schiermonnikoog keurig doorlopen

Minister Kamp kon de vergunning voor proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog niet weigeren, zei hij vanmorgen voor aanvang van de ministerraad. De wettelijke procedure is drie jaar geleden begonnen. "Ik heb procedure netjes gevolgd en op een gegeven moment moet je een besluit nemen."

Volgens Kamp kunnen de proefboringen op een veilige en verantwoorde manier worden gedaan, en zullen ze weinig overlast geven. "Ze vinden in de winter plaats, als er weinig toeristen zijn, en zullen ook niet lang duren."

Dat er veel mensen zijn die de boringen nog willen voorkomen, legt Kamp naast zich neer. "Elke keer als er een gasboring aan de orde is, zijn er mensen die zeggen: niet hier. Of het nou in Woerden of in Friesland of bij de Waddeneilanden is, ze zeggen altijd nee. En de optelsom van al die nee's is niet aanvaardbaar."

De minister benadrukt dat de proefboringen niet automatisch tot gaswinning leiden. "We gaan eerst zien of er gas is. Om te besluiten of dat ook echt gewonnen gaat worden, moet er een heel nieuwe procedure worden gestart."

Die procedure moet voldoen aan de nieuwe Mijnbouwwet, die bijna rond is, zegt Kamp. "En dat betekent dat de provincie en de gemeente er ook in betrokken worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl