ANP (archief)

Oud-topambtenaar Demmink van het ministerie van Justitie is voor het eerst in het openbaar onder ede gehoord over seksueel misbruik van minderjarige jongens.

In de Amsterdamse rechtbank diende een civiele zaak die is aangespannen door een voormalige jongensprostitué. Die zegt dat hij eind jaren tachtig als minderjarige seks heeft gehad met de toenmalige topambtenaar, onder meer in de dienstauto van Demmink.

Verscheidene hoge functionarissen binnen het ministerie van Justitie zouden zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarige jongens. De vroegere prostitué verwijt de overheid dat die niet heeft ingegrepen.

Demmink ontkent dat hij seks heeft gehad met minderjarigen. Ook zei hij dat hij nooit in gelegenheden is geweest waar jongensprostitués aan het werk waren.

Gestopt

Twee oud-politiemannen, die vanochtend ook werden gehoord in de Amsterdamse rechtbank, zeggen dat ze destijds bezig waren met het Rolodex-onderzoek naar geruchten van het seksueel misbruik van minderjarige jongens en dat Demmink als verdachte werd genoemd. Maar het onderzoek zou van hogerhand zijn gestopt. Een van de politiemannen vond dat vreemd. "Bij een dergelijk zwaar opgetuigd onderzoek heb ik het halverwege stoppen nooit meegemaakt."

Mogelijk komt er ook een strafzaak tegen Demmink. Hij zou betrokken zijn bij de verkrachting van twee jonge jongens in Turkije, in de jaren negentig. Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar deze zaak afgerond en maakt mogelijk deze maand bekend of Demmink vervolgd wordt.

STER reclame