1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Azerbeidzjan moet echtpaar Yunus schadevergoeding betalen

Azerbeidzjan moet van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een schadevergoeding betalen aan Leyla en Arif Yunus. De mensenrechtenactivisten krijgen beiden 13.000 euro voor persoonlijk leed, en 4000 euro voor gemaakte kosten.

Het echtpaar werd gearresteerd nadat ze hadden opgeroepen tot een boycot van de Europese Spelen, die in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe werden gehouden vorig jaar. Officieel werden ze opgepakt op verdenking van belastingontduiking, maar volgens mensenrechtenorganisaties werden ze veroordeeld vanwege hun kritische uitlatingen.

Volgens het Hof kreeg het echtpaar geen goede medische zorg tijdens hun detentie. Daardoor is hun situatie verslechterd. Vanwege hun slechte gezondheid werden Leyla en Arif Yunus voorwaardelijk vrijgelaten. Ze worden in Azerbeidzjan wel nog aangeklaagd voor landverraad. Daar kunnen ze een levenslange gevangenisstraf voor krijgen.

In april werden de mensenrechtenactivisten door het ministerie van Buitenlandse Zaken naar Nederland gehaald. Hun dochter woont al langer hier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl