Paul Ryan Reuters

Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, schaart zich volledig achter de omstreden vastgoedmagnaat Donald Trump bij diens campagne voor de presidentskandidatuur. "Het is geen geheim dat wij meningsverschillen hebben en ik zal daarover ook niet zwijgen. Maar uiteindelijk zijn er op hoofdpunten meer overeenkomsten dan verschillen", schrijft Ryan in een column in een krant in Wisconsin.

Een maand geleden hadden Trump en Ryan een gesprek over de Republikeinse kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap. Na dat gesprek zei Ryan dat de twee het erover eens zijn dat moet worden gewerkt aan eenheid binnen de Republikeinse partij. Maar hij weigerde openlijk zijn steun uit te spreken voor Trump, die slecht ligt bij grote delen van de partij.

Verschillende Republikeinse partijprominenten hebben gezegd dat ze Trump niet zullen steunen. Ook Ryan zei eerder dat Trump zich moet aanpassen aan de Republikeinse agenda. Nu spreekt hij alsnog zijn steun uit en zegt hij dat hij op Trump zal stemmen.

Vriendjespolitiek

De 'speaker' haalt in zijn column ook uit naar Hillary Clinton, die zo goed als zeker de Democratische opponent wordt bij de presidentsverkiezingen. "Een Witte Huis met Clinton betekent nog eens vier jaar liberale vriendjespolitiek en een landsbestuur dat er meer voor zichzelf zit dan voor het volk dat het wordt geacht te dienen", schrijft Ryan.

Als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is Ryan de hoogste Republikeinse functionaris in de VS. Hij heeft een reeks gesprekken met Trump gevoerd met als doel de eenheid onder de Republikeinen te herstellen en te werken aan een gezamenlijke strategie.

STER reclame