NOS Nieuws

Dijkdoorbraak dreigt over grens bij Zevenaar

In de Duitse plaats Hamminkelndreigt na de zware regenval van de afgelopen dagen een dijk door te breken. Als de dijk in de rivier de Issel het begeeft, komt de snelweg A3 onder water te staan. Die sluit bij Zevenaar aan op de Nederlandse A12. Tussen Arnhem en Oberhausen is dan geen verkeer meer mogelijk.

In het stadje Isselburg is een crisiscentrum ingericht. In het gebied is de noodtoestand uitgeroepen. Verwacht wordt dat het water in de Issel vannacht een hoogste stand van 1,8 meter bereikt, meer dan drie keer zo hoog als normaal.

Vandaag ging al een paar keer het gerucht dat een dijk van de Issel was doorgebroken. Dat bleek steeds onjuist. De Issel stroomt na Isselbrug bij Gendringen Nederland in. Vanaf daar heet hij de Oude IJssel. Het Waterschap Rijn en IJssel maakt zich geen zorgen. Het gaat om een kleinere dijk op 40 kilometer van de grens met Nederland, zegt een woordvoerder.

 • DPA
  Het waterniveau van de Issel-rivier is anderhalve meter hoger dan normaal
 • DPA
  Overzicht van de ondergelopen weilanden bij de Issel-rivier
 • DPA
  Zandzakken worden aangevoerd om de dijken in Hamminkeln te versterken
 • DPA
  Brandweerlieden lopen door ondergelopen straten van Hamminkeln

In het zuiden van Duitsland is een vijfde slachtoffer geborgen van het noodweer van de afgelopen dagen. In Simbach am Inn vonden hulpverleners het lichaam van een 75-jarige man. Een aantal mensen wordt nog vermist. Voor de komende dag worden in dit gebied opnieuw zware onweersbuien verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl