NOS Nieuws

T. rex Naturalis vernoemd naar Beatrix

De T. rex die binnenkort in museum Naturalis is te zien, heeft de naam Trix gekregen. Volgens het Leidse museum is het geen toeval dat de naam lijkt op die van prinses Beatrix.

"Er is natuurlijk een duidelijke connectie", zegt een woordvoerder van het museum. Naturalis noemt Trix de koningin van de dino's; Tyrannosaurus rex betekent koning van de tiranhagedissen.

Volgens het museum hebben veel bezoekers en dinosaurus-fans deze naam spontaan aangedragen. "Acht van de tien keer werd de naam genoemd die we nu aan haar geven." De naam lag mogelijk nog in het geheugen vanwege Beatrix' abdicatie, kort voordat de vondst bekend werd gemaakt.

Naturalis zegt dat de Rijksvoorlichtingsdienst vooraf is ingelicht over de nieuwe naam van de dino. Daar is geen reactie op gekomen.

Tientje voor T. rex

Naturalis is het enige museum buiten de VS dat een T. rex heeft. De 66 miljoen jaar oude Trix staat in de top-3 van meest complete T. rex-skeletten in de wereld.

De botten werden in 2013 door Naturalis opgegraven in de Verenigde Staten. Naturalis heeft 5 miljoen euro betaald om Trix in Nederland te kunnen exposeren. Een deel van dat bedrag, 230.000 euro, is opgehaald door crowdfundingactie 'Tientje voor T. rex'.

Trix is vanaf 10 september te zien in het museum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl