De ravage in een van de getroffen pubs
NOS Nieuws

Nieuw onderzoek naar IRA-aanslag Birmingham

Er komt een nieuw onderzoek naar een aanslag uit 1974 in het Britse Birmingham. Bij de explosies in twee pubs vielen 21 doden en raakten zo'n 200 mensen gewond.

Het was de zwaarste aanslag op het Britse vasteland in de periode dat de IRA actief was. De aanslag werd nooit opgeëist door de paramilitaire organisatie, die vocht voor onafhankelijkheid van Noord-Ierland. Wel gaf een commandant jaren later betrokkenheid van de IRA toe.

Volgens een onderzoeksrechter zijn er aanwijzingen dat de politie belangrijke tips niet goed heeft onderzocht. Zo zeiden mannen met IRA-banden enkele dagen eerder dat een aanslag in Birmingham ophanden was en waarschuwde een café-bezoeker dat hij iemand over een bomaanslag had horen praten.

De daders van de aanslag zijn nooit gepakt. Zes mensen werden veroordeeld tot levenslang, maar na 16 jaar gevangenisstraf bleek er sprake van een gerechtelijke dwaling. De Birmingham Six kwamen daarom in 1991 weer vrij.

Verrot

Nabestaanden hopen dat het nieuwe onderzoek eindelijk duidelijk maakt wie de daders zijn. "Ze hebben hun hele leven kunnen leven zonder straf voor deze vreselijke misdaad", zegt de zus van een 18-jarig slachtoffer. "Onvergeeflijk."

De oud-commissaris in de zaak betwijfelt of er nog mensen voor de rechter zullen komen. Zo zijn enkele verdachten die worden genoemd al overleden. "Het is goed nieuws voor de nabestaanden, maar na 40 jaar zal het moeilijk zijn mensen veroordeeld te krijgen."

Paddy Hill, een van de mannen die met geweld tot een bekentenis werd gedwongen, verwacht ook weinig van de zaak. "De politie van Birmingham kan het woord 'waarheid' niet eens spellen. Ze zijn door en door verrot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl