NOS Nieuws

'Welkom in het nieuwe klimaat'

 • Marjan v/d Linden / NOS Ooggetuige
  Heeze
 • Tom Swinkels / NOS Ooggetuige
  Asten
 • Ineke / NOS Ooggetuige
  Ondergelopen straat in Venray
 • Tom Swinkels / NOS Ooggetuige
  Asten
 • Theo Verbruggen / NOS
  Huis De Tegelarije in Roermond

Afgelopen nacht trok noodweer over Noord-Brabant en Limburg en hadden Duitsland en Frankrijk te kampen met extreem hoge waterstanden. Het was niet voor het eerst dit jaar dat we te maken hadden met extreem weer.

"Welkom in het nieuwe klimaat", zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. "Dit zijn voorbeelden van weersituaties die we waarschijnlijk in de toekomst vaker mee zullen maken."

Heftigere buien

Volgens Hiemstra wordt dit voorspeld in de klimaatscenario's die het KNMI een aantal jaren geleden heeft ontwikkeld. De laatste scenario's zijn in 2014 gemaakt. Daarin staat dat we in Nederland rekening moeten houden met hogere temperaturen, een sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, heftigere buien en kans op drogere zomers.

Het gaat vaker en harder regenen in de winter en in de zomer neemt de intensiteit van extreme regenbuien toe. Ook hagel en onweer worden heviger, verwacht het KNMI.

Schade

Volgens Hiemstra is het dus iets "waarop we ons misschien wel moeten voorbereiden". En dat gebeurt ook wel, zeggen verzekeraars. Nu sommige gebieden meer met wateroverlast te maken hebben, nemen inwoners vaker voorzorgsmaatregelen. Zo brengen ze bijvoorbeeld kostbare zaken eerder in veiligheid.

Toch loopt de schade door de zware regenval de laatste jaren flink op. Gemiddeld kosten hoosbuien de verzekeraars zo'n 90 miljoen euro per jaar. Volgens sommige klimaatscenario's zal dat in de toekomst oplopen naar 200 miljoen euro per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl