'Politie slecht in beoordeling zedenaangiftes'

Aangepast
ANP

De politie is niet goed in het onderscheiden van valse en echte aangiftes van een zedendelict. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht en de Vrije Universiteit. "Het beoordelen van een zedenaangifte is nattevingerwerk", zegt een van de onderzoekers in de Volkskrant.

De onderzoekers lieten twintig rechercheurs enkele aangiftes op echtheid beoordelen. Aan studenten aan de Politieacademie en een aantal willekeurige andere studenten uit Maastricht werd hetzelfde gevraagd. De drie groepen haalden hetzelfde resultaat: ze beoordeelden de helft van de zaken correct.

Een muntje

Die uitkomst is zorgelijk, vinden de wetenschappers. "Je kunt net zo goed een muntje opgooien", zegt een van hen. Ze denken dat het komt doordat de technieken die rechercheurs op de politieacademie leren, geen wetenschappelijke basis hebben.

De onderzoekers plaatsen de kanttekening dat hun onderzoeksgroep klein was en dat het anders kan uitpakken bij een onderzoek onder meer rechercheurs. De twee kregen naar eigen zeggen weinig medewerking van de politie.

De Politieacademie laat weten aan de Volkskrant het onderzoek niet te kennen.

Reactie politie

De politie bestrijdt de uitkomst van het onderzoek. Na de aangifte begint het onderzoek en tijdens of na afloop kunnen pas de juiste conclusies worden getrokken, staat in de reactie. Bij twijfel worden experts ingeschakeld.  

"Als slachtoffers een valse of onjuiste aangifte doen, dan komen de rechercheurs daar meestal tijdens het onderzoek achter. De politie maakt daarbij regelmatig gebruik van wetenschappelijk inzicht, dat daarbij zou kunnen helpen."

STER Reclame