Getty images
NOS Nieuws

'Barre omstandigheden in nieuwe Griekse tentenkampen'

Het is slecht gesteld met de nieuwe vluchtelingenkampen in Griekenland, constateert de rapporteur vluchtelingen voor de Raad van Europa. De nieuwe tentenkampen zijn opgezet in oude fabriekshallen, ter vervanging van het tentenkamp in Idomeni, dat vorige week ontruimd werd.

Griekenland verplaatste duizenden vluchtelingen van Idomeni naar de nieuwe locaties, omdat de voorzieningen in het oude tentenkamp niet goed genoeg waren. Maar volgens rapporteur en GroenLinks-senator Tineke Strik zijn de nieuwe opvanglocaties geen verbetering.

Strik heeft de afgelopen dagen zelf gekeken bij de nieuwe opvangplekken en ze is geschrokken van de omstandigheden waarin de vluchtelingen moeten verblijven.

Per fabriekshal is plaats gemaakt voor 1500 mensen. De tenten zijn vlak naast elkaar gezet en er komt geen daglicht bij. "Het was erg deprimerend", zei Strik in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. "Er is niet eens stromend water. Het enige voordeel is dat ze niet meer in de modder staan, maar het is bloedheet en het stikt van de muggen."

Onzekerheid

Een ander nadeel is dat de asielzoekers nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn en wanneer de registratieprocedure van start gaat. "Sommige mensen hebben nu al te horen gekregen dat ze pas over een half jaar een afspraak krijgen om de papieren door te nemen."

Volgens Strik is de capaciteit om de administratie op orde te krijgen veel te laag. Dat hebben de Griekse ministers ook beaamd. Die zeiden dat ze niet waren voorbereid op de enorme stroom asielzoekers.

Volgens Strik zijn er steeds meer asielzoekers die hun heil elders zoeken. "Een deel van de mensen is verdwenen, mogelijk via mensensmokkel. Een ander deel is teruggegaan naar Turkije, vanwege de barre omstandigheden."

Op andere plekken in Griekenland is het niet veel beter. Op de eilanden zijn opvangkampen omgebouwd tot detentiecentra. Daar had Amnesty International eerder al kritiek op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl