AFP
NOS Sport

Müllenberg: profboksers kunnen ons tempo niet aan

Het zal je maar gebeuren. Vier jaar lang bereid je je voor op de Olympische Spelen, met bloed zweet en tranen kwalificeer je je en dan sta je opeens oog in oog met Vladimir Klitsjko of Manny Pacquiao. De allergrootste namen van de professionele bokssport.

Peter Müllenberg is de eerste Nederlandse bokser in 24 jaar die zich wist te plaatsen voor de Olympische Spelen. Maakt hij zich zorgen? "Nee joh, totaal niet", zegt Müllenberg laconiek. "Qua aandacht is dit alleen maar goed voor de sport. Die profs kunnen ons tempo toch niet aan..."

Mullenberg: ik ben voor niemand bang, zeker niet voor de profboksers

In theorie is het mogelijk dat Müllenberg straks in Rio opeens moet uitkomen tegen de Rus Sergej Kovalev, de onbetwiste wereldkampioen bij de profs in zijn gewichtsklasse (-81 kilogram). De internationale amateurboksbond AIBA besloot vandaag in Lausanne dat profboksers vanaf de Olympische Spelen in Rio de Janeiro mogen uitkomen in het olympische bokstoernooi.

"Het is een heel andere wereld", legt Müllenberg uit. "Een profbokser stelt zich maanden in op een tegenstander en traint voor uitputtende partijen over twaalf ronden. Wij zijn gewend aan drie explosieve rondjes. Tegen de tijd dat wij klaar zijn, is hij net warmgedraaid."

ANP Pro Shots
Wereldkampioen Tyson Fury (l) ontwijkt een stoot van Vladimir Klitsjko

Nieuwsgierig

Woensdag heeft Müllenberg gewoon twee trainingen op het programma staan onder leiding van bondscoach Hennie van Bemmel. De bondscoach verwacht niet dat veel profboksers zich zullen plaatsen.

"In principe is die termijn te kort voor de profs. Maar de AIBA heeft nog een paar wildcards, die willen ze zeker aan een grote naam geven. Het is maar een gevoel hoor, maar ik zou niet gek opkijken als Klitsjko of Pacquiao straks in Rio staan."

Mocht het zover komen, dan zit Peter Müllenberg op de tribune. "Ik ga zeker kijken. Gewoon ook omdat ik benieuwd ben hoe die mannen het ervan afbrengen. Maar ik ben voor niemand bang."

Ik zou niet gek opkijken als Klitsjko of Pacquiao straks in Rio staan

Henny van Bemmel, bondscoach Nederlandse boksploeg

Boris van de Vorst, voorzitter van de Nederlandse Boksbond (NBB) was in Lausanne aanwezig bij de historische vergadering. Hij vindt de innovatie een geweldig idee.

"Dit geeft ons de kans om het boksen als merk beter neer te zetten. Boksen is een van de laatste olympische sporten zonder profs. Je wil altijd de beste artiesten aan het werk zien. Straks staan de beste boksers van de wereld op de Spelen."

In theorie kunnen alle profboksers zich nu aanmelden voor een plekje in de olympische equipe. Van der Vorst verwacht geen stormloop. "Dit besluit is vooral met het oog op Tokio in 2020. Voor de meeste profboksers is kwalificatie voor de komende Olympische Spelen te kort dag. Maar ik verwacht wel een paar verrassende namen in Rio."

Ik vrees voor de gezondheid van die amateurs

Rinze van der Meer, secretaris Prof Boksen Nederland

Rinze van der Meer, secretaris van de professionele boksbond Prof Boksen Nederland, ziet het minder rooskleurig. "Ik wil ook dat de besten ter wereld meedoen, maar ik vind het risico te groot. Profboksen is gewoon veel harder. Ik vrees echt voor de gezondheid van de amateurs."

De top in het profboksen maakt gehakt van de amateurs, denkt Van der Meer. Maar de kans dat die toppers zullen deelnemen in Rio, is klein.

"De toppers hebben allemaal miljoenencontracten voor een paar wedstrijden per jaar. Voor de Olympische Spelen krijgen ze niets en het afbreukrisico is groot. Wat denk je dat hun managers zullen zeggen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl