AFP

De stakingen in Frankrijk breiden zich uit. Morgen leggen de Franse luchtverkeersleiders het werk neer, uit protest tegen de hervorming van de arbeidswetgeving. Bij de 19 kerncentrales in Frankrijk wordt vanaf vanavond gestaakt, voor de tweede keer in een week. 

Schiphol denkt dat de staking van luchtverkeersleiders gevolgen zal hebben voor Nederland. Hoeveel vluchten worden getroffen is niet te zeggen. Volgens de luchthaven hangt het er helemaal van af hoe de ploegen van de verkeersleiders zijn samengesteld en of er vakbondsleden zijn ingeroosterd. KLM verwacht dat de gevolgen van de Franse acties minimaal zullen zijn. Een geplande staking dit weekeinde gaat, zoals het er nu naar uitziet, niet door.

Energietekort

De leden van vakbond CGT gaan ook weer staken bij de kerncentrales. Zo'n driekwart van de energie in Frankrijk wordt in kerncentrales opgewekt. Het dwingt energieproducent EDF om stroom in het buitenland te kopen. Ook bij de spoorwegen, de Parijse metro en andere sectoren zijn stakingen. 

De Franse regering probeert door overleg met de vakbonden de onrust te beteugelen, tot nu toe zonder succes. Er is haast bij. Volgende week vrijdag, 10 juni, begint in Frankrijk het EK voetbal. 

De grote pilotenvakbond SPAF wil ook dat internationale sportevenement treffen. Tijdens het EK moet er twee tot vier dagen worden gestaakt, zegt SPAF, te beginnen op 11 juni.

STER reclame