Politie in Schiedam na het incident
NOS Nieuws

Doodgeschoten man Schiedam belde zelf met 112

Een familielid van de man die maandag in Schiedam door een agent werd doodgeschoten heeft de stem van de man herkend op de opname van de alarmcentrale. Dat is bevestigd door het OM. Naast de man is de telefoon gevonden waarmee de 112-melding was gedaan.

Het OM houdt er "ernstig" rekening mee dat de man niet is beroofd, maar bewust een confrontatie met de politie heeft gezocht. Bronnen bij het onderzoek zeiden eerder vandaag tegen de NOS dat de man waarschijnlijk zijn eigen dood heeft 'geregisseerd'.

De man zei maandagavond tegen de telefonist van 112 dat hij even daarvoor was beroofd. Ook gaf hij een signalement van de dader. Dat kwam overeen met dat van hem zelf. Toen de politieman hem in een park wilde aanhouden, gebruikte een agent zijn vuurwapen en schoot hem dood.

'Doodgeschoten man zocht zelf de confrontatie met de politie'

De doodgeschoten man was een 21-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Hij had geen wapen bij zich. Volgens bronnen riep hij "schiet dan, schiet dan" of iets soortgelijks, toen de politie hem wilde aanhouden. De agent die erbij betrokken was, heeft meerdere kogels afgevuurd.

Opvallend genoeg is de vader van de man ook doodgeschoten door de politie. Dat gebeurde in augustus 2010, in Nijmegen. Volgens de politie had hij geprobeerd een agent te steken met een schilmes.

De familie heeft geprobeerd om via een zogeheten artikel 12-procedure vervolging van de betrokken agenten af te dwingen. Het gerechtshof oordeelde dat zij de ambtsinstructie hadden gevolgd en uit noodweer hadden geschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl