Aan de vlag hangt de stethoscoop van huisarts Tromp, die in 2013 zelfmoord pleegde NOS

Weduwe Tromp: eerste stap op weg naar eerherstel voor mijn man

tijd van publicatie

"Dit is de eerste stap op weg naar eerherstel voor mijn man", zegt Anneke Tromp. Zij is de weduwe van de huisarts uit Tuitjenhorn die twee jaar geleden zelfmoord pleegde nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hem op non-actief had gesteld. Dat deed de inspectie nadat hij een terminaal zieke patiënt een ongebruikelijk hoge dosis morfine had gegeven.

Vanochtend oordeelde de Raad van State dat de inspectie de huisarts ten onrechte heeft geschorst. "Mijn man is groot onrecht aangedaan. Deze uitspraak is een bevestiging voor mij, voor mijn praktijk en ook voor mijn familie en vrienden, dat mijn man niet fout is geweest." Tromp wist van tevoren niet wat ze moest verwachten van het oordeel van de raad. "Je kunt het niet voorspellen."

Vlag uit

Toen ze het nieuws over het oordeel van de raad hoorde, hing ze de vlag uit. Daaraan hing ze de stethoscoop van haar man. "Dat statement wilde ik maken. Ik heb altijd geloofd in het recht en dat wil ik hiermee laten zien"

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'De uitspraak is een ondersteuning voor de mensen aan het bed"

Anneke Tromp weet nog niet of ze stappen gaat ondernemen tegen de IGZ. "Ik ga met mijn advocaat in gesprek over een eventuele volgende stap. Ik bekijk het van moment tot moment. Ik zie wel hoe het loopt."

De Inspectie zegt in een reactie dat het goed is dat de Raad van State een eindoordeel heeft geveld. Volgens een woordvoerder gaat de inspectie goed bekijken op welke gronden een bevel tot schorsing kan worden gegeven. "Ook gaan we onderzoeken wanneer er acute risico's zijn en hoe wij dat oordeel moeten geven."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reactie IGZ op het oordeel van de Raad van State

STER reclame