Weduwe huisarts Tuitjenhorn krijgt gelijk, schorsing was onterecht

De weduwe van huisarts Nico Tromp tijdens een stille tocht voor haar man ANP

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in oktober 2013 onterecht huisarts Tromp in Tuitjenhorn geschorst. Dat oordeelt de Raad van State in een hoger beroep dat vorig jaar door de weduwe werd ingesteld.

De inspectie stelde Tromp op non-actief, nadat hij in augustus een terminaal zieke patiënt een ongebruikelijk hoge dosis morfine had gegeven. De patiënt overleed daaraan. De huisarts pleegde vijf dagen na zijn schorsing zelfmoord. 

Gevaar

Volgens de Raad van State heeft de inspecteur van de IGZ niet duidelijk gemaakt waarom Tromp plots op non-actief moest worden gesteld. Volgens de raad kan zo'n bevel alleen worden gegeven als dat besluit niet uitgesteld kan worden, vanwege een gevaar voor de veiligheid of gezondheid. Huisarts Tromp had zich echter al ziek gemeld in augustus en zou tot en met december worden vervangen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Raad van State: een non-actief stelling moet aan twee voorwaarden voldoen.

De Raad van State heeft alleen uitspraak gedaan over de rechtmatigheid van het bevel van de inspecteur. Over de vraag of de inspectie ook schuld heeft aan de zelfmoord van de huisarts, gaat de raad niet. 

Eerder oordeelden de rechtbank en een commissie die onderzoek deed naar het handelen van de IGZ dat de inspectie correct had gehandeld. 

De inspectie zegt in een reactie op de uitspraak dat het goed is dat er nu een eindoordeel is.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat zich bezinnen op de uitspraak

De weduwe van de huisarts noemt de uitspraak de eerste stap naar gerechtigheid. Als reactie op de uitspraak hing ze de vlag uit met daaraan de stethoscoop van haar overleden man.

De gebeurtenissen sinds het incident:

19 augustus 2013 - Huisarts Tromp komt met zijn co-assistente bij een terminaal zieke patiënt die het zeer benauwd heeft. Hij dient een hoge dosis morfine toe.

20 augustus 2013 - De co-assistente meldt bij haar stagebegeleider van het AMC dat ze twijfels heeft over deze handelwijze.

23 augustus 2013 - De stagebegeleider meldt de kwestie bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

26 augustus 2013 - De co-assistente en de stagebegeleider worden gehoord door IGZ en het OM. Laat op de avond doet de politie huiszoeking bij Tromp.

2 oktober 2013 - De inspectie stelt Tromp op non-actief. Tromp en zijn vrouw, die samen een huisartsenpraktijk vormen, tekenen meteen bezwaar aan tegen dit IGZ-bevel. Het OM begint een strafrechtelijk onderzoek.

7 oktober 2013 - De huisarts pleegt zelfmoord. Het OM stopt daarna het strafrechtelijk onderzoek.

9 oktober 2013 - De weduwe van de overleden patiënt uit haar woede over IGZ en OM. Zij was juist tevreden over de behandeling door de huisarts.

18 oktober 2013 - IGZ en OM zeggen dat Tromp zijn boekje 'ver te buiten is gegaan'. 

25 oktober 2013 - IGZ maakt eigen rapport openbaar. De familie van Tromp is woedend omdat het verweer niet is geopenbaard.

1 november 2013 - Minister Schippers stelt dat IGZ en OM goed hebben gehandeld in deze zaak.

12 november 2013 - Minister Schippers kondigt breed en onafhankelijk onderzoek aan naar handelen instanties.

18 maart 2014 - De VWS-commissie bezwaarschriften adviseert IGZ om het bezwaar van het echtpaar Tromp gegrond te verklaren.

Mei 2014 - IGZ erkent dat het schorsingsbevel een te ruime reikwijdte had en herroept het besluit. De weduwe van Tromp is boos omdat dit uitsluitend gebeurt omdat haar man al is overleden.

2 juli 2015 - In een beroepszaak aangespannen door de weduwe van Tromp oordeelt de rechtbank in Alkmaar dat het IGZ-bevel legitiem was.

7 april 2016 - Weduwe Tromp gaat in beroep en legt de Alkmaarse uitspraak voor aan de Raad van State.

1 juni 2016 - De Raad van State oordeelt dat het schorsingsbevel onterecht was.

STER Reclame