De weduwe van huisarts Nico Tromp tijdens een stille tocht voor haar man ANP

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in oktober 2013 onterecht huisarts Tromp in Tuitjenhorn geschorst. Dat oordeelt de Raad van State in een hoger beroep dat vorig jaar door de weduwe werd ingesteld.

De inspectie stelde Tromp op non-actief, nadat hij in augustus een terminaal zieke patiënt een ongebruikelijk hoge dosis morfine had gegeven. De patiënt overleed daaraan. De huisarts pleegde vijf dagen na zijn schorsing zelfmoord. 

Gevaar

Volgens de Raad van State heeft de inspecteur van de IGZ niet duidelijk gemaakt waarom Tromp plots op non-actief moest worden gesteld. Volgens de raad kan zo'n bevel alleen worden gegeven als dat besluit niet uitgesteld kan worden, vanwege een gevaar voor de veiligheid of gezondheid. Huisarts Tromp had zich echter al ziek gemeld in augustus en zou tot en met december worden vervangen.

Raad van State: een non-actief stelling moet aan twee voorwaarden voldoen.

De Raad van State heeft alleen uitspraak gedaan over de rechtmatigheid van het bevel van de inspecteur. Over de vraag of de inspectie ook schuld heeft aan de zelfmoord van de huisarts, gaat de raad niet. 

Eerder oordeelden de rechtbank en een commissie die onderzoek deed naar het handelen van de IGZ dat de inspectie correct had gehandeld. 

De inspectie zegt in een reactie op de uitspraak dat het goed is dat er nu een eindoordeel is.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat zich bezinnen op de uitspraak

De weduwe van de huisarts noemt de uitspraak de eerste stap naar gerechtigheid. Als reactie op de uitspraak hing ze de vlag uit met daaraan de stethoscoop van haar overleden man.

STER reclame