ANP

Om het aantal incidenten met recreatieve drones terug te dringen, start de overheid een campagne. Spotjes en billboards moeten gebruikers van drones erop wijzen waar ze wel en vooral niet mogen vliegen.

Aanleiding voor de campagne zijn de vele meldingen van overlast door drones. Zo zien piloten steeds vaker drones bij Schiphol of hoog in het luchtruim. Ook vliegen er soms onbemande vliegtuigjes boven snelwegen of festivals waar veel mensen zijn.

Overheidscampagne moet incidenten met drones voorkomen

Luchtvaartorganisaties trokken eind april aan de bel bij het kabinet. Ze vrezen fatale ongelukken als er niet snel strengere regels komen voor mensen die hobbymatig met drones vliegen.

Naar aanleiding van deze kritiek heeft staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu maatregelen aangekondigd, waaronder deze campagne. Gedurende drie weken zijn op allerlei radiostations vier verschillende spotjes te horen.

'Mag dat? Nee, natuurlijk niet!'

Op websites over drones, sociale media, nieuwssites en de site van de rijksoverheid verschijnen banners over de droneregels. Langs de snelweg bij Schiphol en luchthaven Eindhoven komen grote billboards te staan over veilig dronegebruik.

Dijksma gaat nog voor het einde van dit jaar ook de maximale vlieghoogte terugschroeven, van 120 naar 50 meter. Vanaf dat moment mogen drones bovendien niet verder dan 100 meter horizontaal van de gebruiker vliegen.

Verder gaat Dijksma uitzoeken of de straffen op overtredingen verzwaard kunnen worden. Ook laat ze onderzoeken wat de gevolgen zijn van een botsing tussen een drone en een vliegtuig.

Blokkade

De staatssecretaris overlegt met fabrikanten over het inbouwen van speciale geo-fencing: dat is speciale ingebouwde software die moet voorkomen dat drones in de buurt van luchthavens kunnen vliegen.

In Europees verband gaat Dijksma overleggen of er een register moet komen voor eigenaren van recreatieve drones. Europese wetgeving over het vliegen met drones is op zijn vroegst in 2018 klaar.

Vandaag wordt in de Tweede Kamer gesproken over drones, tijdens een Algemeen Overleg.

STER reclame