Grote delen van de stad Fort McMurray zijn afgebrand
NOS Nieuws

Eerste bewoners Fort McMurray terug naar huis

De eerste geëvacueerde bewoners van de Canadese stad Fort McMurray mogen terug naar huis. De terugkeer verloopt in fases, vandaag zijn de bewoners van de eerste vier wijken aan de beurt. Dat zijn naar schatting zo'n 14.000 bewoners.

De bewoners mogen niet tegelijk terugkeren om chaos te voorkomen. De stad is in vijf zones opgedeeld, die verspreid over de komende dagen weer worden geopend.

Alle 88.000 inwoners van Fort McMurray moesten vorige maand weg toen hevige bosbranden de stad bereikten. Grote delen van de stad zijn in de as gelegd.

De overheid heeft besloten de stad vrij te geven voor de bewoners omdat de bosbranden geen directe dreiging meer vormen en de belangrijkste infrastructuur weer hersteld is.

Chaos voorkomen

De politie en het Rode Kruis zijn massaal aanwezig om de bewoners naar huis te begeleiden. De autoriteiten hebben opgeroepen om voldoende water en voedsel mee te nemen. Winkels zijn dicht of hebben geen voorraad meer.

Zo'n 2400 huizen zijn verwoest door de brand. De autoriteiten verwachten dat de laatste bewoners in september weer naar huis kunnen.

De bosbranden in Canada woeden nog steeds. Er brandt nu zo'n 6000 vierkante kilometer bos, maar niet meer in de buurt van Fort McMurray.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl